Werk geeft een beter ritme

"Mijn leven is nu veel rijker"

Op het dieptepunt van zijn depressie kwam Piotr (28) niet uit bed, nu klimt hij uit het dal: ‘Werk geeft me een beter ritme’

Blue Monday? Voor Piotr Evertse (28) zijn depressieve gevoelens totaal iets anders dan die ene, zogenaamd ‘meest depressieve dag van het jaar’. Na diepe dalen is hij nu langzaam op de weg terug en om anderen te helpen deelt hij zijn beste adviezen. ,,Mijn leven is nu veel rijker.”

Voor de jonge Tielenaar beginnen de problemen al op school, waar hij gepest wordt omdat hij een ‘stevige jongen’ is. ,,Toen ik overging van de basisschool naar de middelbare school, ontdekte ik computers en ging ik me verdiepen in de gamewereld. Dat werd voor mij een veiligere wereld dan de echte”, vertelt hij.

Wat volgt, is een jeugd waarin hij steeds meer geïsoleerd raakt van leeftijdsgenootjes. ,,Toen ik eenmaal klaar was met mijn middelbare school, viel ik eigenlijk steeds harder naar beneden. Geen enkele studie lukte, mijn ouders gingen uit elkaar. Er was eigenlijk gewoon altijd gedoe.”

Eenzaamheid

Via IrisZorg komt Evertse als jonge twintiger in een verslavingskliniek terecht, waar hij drie maanden verblijft. ,,Daar ging ik heen vanwege mijn gameverslaving, maar gamen was eigenlijk niet echt het probleem. Dat zat hem er meer in dat ik daaromheen niks had. Ik gamede als tijdverdrijf.”

Na de kliniek gaat hij op zichzelf wonen, in een appartementje in Tiel. ,,Dat was op zich fijn, maar ik had nog steeds geen vulling van mijn tijd. Het woord ‘eenzaamheid’ kwam in die tijd wel heel vaak naar voren. Ik kende in de onlinewereld wel mensen, maar daar buiten niet. Op mijn dieptepunt had ik dagen waarop ik wakker werd en ging slapen, zonder dat ik tussendoor uit bed gestapt was. Ja, dan loop je vast hoor. Eet je niet, slaap je niet.”

Vijf jaar later gaat het gelukkig een stuk beter met Evertse, en dat heeft alles te maken met het ontmoeten van de juiste persoon op het juiste moment. ,,Via mijn hulpverlener bij IPS (Individuele Plaatsing en Steun ging ik op speeddate voor mogelijk werk. Hier kwam ik een dakdekkersbedrijf tegen en daar maakte ik een afspraak mee.”

‘Leven is nu veel rijker’

,,Maar na die date zei ik die afspraak tóch af. Toen belde iemand van dat bedrijf me een paar dagen later terug en zei: ‘Er is iemand van ons een eigen bedrijf begonnen, lijkt het je wat om hem te ontmoeten?’ Nou ja, oké, daar ben ik toen wel voor op komen dagen. Met hem had ik gelijk een goede klik. Ik kreeg alle ruimte en tijd om alles weer rustig op te bouwen, en werk nu al ruim een jaar bij Ouco B.V, een bedrijf uit Zaltbommel. Eerst een dag, nu vier dagen in de week. En dat gaat goed”, vertelt hij trots.

,,Werk geeft me een beter ritme, minder tijd om alleen te zijn met mijn gedachten, geeft me zekerheid. Mijn werk is op dit moment echt onwijs waardevol.”

,,Ik ben uit het dal aan het klimmen, maar ik ben er nog niet helemaal uit, hoor. En ik ben nog best vaak eenzaam, zou het zeker fijn vinden om meer mensen om me heen te hebben. Maar ik denk ook dat een depressie nooit helemaal weggaat. Mijn leven is nu veel rijker. Ik game nog steeds, maar nu is het mijn hobby, naast zoveel andere dingen.”

Drie tips van Piotr

Een herkenbaar verhaal? Drie tips van Piotr om depressieve gevoelens de baas te worden - en te blijven. 

1. Schaam je nergens voor
,,Misschien wel mijn belangrijkste les: een mentale kwelling is hetzelfde als een fysieke kwelling, en je hoeft je er écht niet voor te schamen. We schamen ons toch ook niet voor een verkoudheid? Waarom dan wel voor een depressie? En ook als je medicijnen krijgt die je helpen, zoals antidepressiva of regulators, is dat niks om je voor te schamen.”

2. Wees niet bang om schadelijke relaties in je leven te beëindigen
,,Deze heb ik zelf ook moeten leren. Ik heb drie keer mensen uit mijn leven moeten verwijderen en heb daar geen moment spijt van. Mensen die alleen maar drama veroorzaakten, die me manipuleerden of gewoon heel veel energie kostten. Geloof me: de eerste keer is dat hartstikke moeilijk om te doen, maar het getuigt van zo veel zelfrespect als je grenzen trekt.”

3. Beperk je socialemediagebruik
,,Nu hebben sociale media nooit echt een hele grote grip op me gehad gelukkig, maar het is zo ontzettend schadelijk. Nog los van wat het doet met je focus, zorgt een platform als Instagram of Facebook er voor dat je jouw hele leven gaat vergelijken met de highlights van anderen. Dat is zó ongezond.”

Dit artikel verscheen op 20 januari in De Gelderlander
Tekst: Rosa de Buisonjé, fotografie: Raphaël Drent