Ambulante verslavingsbehandeling
Verslavingsbehandeling
Op de poliklinieken bieden we ambulante verslavingsbehandeling aan. Deze behandeling is in principe individueel. In sommige gevallen kunnen we ook behandelgesprekken voeren in de avond buiten iemands werk om.
Voor de verslavingsbehandeling passen we de methodiek Community Reinforcement Approach (CRA) toe.
Hierin leert men dat er alternatieven zijn voor het nemen van alcohol en drugs waarmee je in korte tijd verbeteringen in het leven realiseert. We betrekken de naasten bij de behandeling van de cliënt en we hebben aandacht voor alle levensgebieden.
Doelen en intake
We kijken samen met de cliënt naar de doelen. Iemand kan volledig zonder middelen willen functioneren of gereguleerd, bijvoorbeeld enkel in het weekend willen drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken. Iemand kan behoefte hebben aan meer zingeving, contact met familie of een beter slaapritme.
Tijdens de intakefase bekijken we hoe we de behandeling inrichten. Of iemand een klinische opname nodig heeft voor diagnostiek, verdere psychologische behandeling of ontwenning (detox), of dat dit thuis ook mogelijk is. Het kan ook dat detox niet nodig is. We kijken altijd wat aansluit bij de cliënt en de hulpvraag.
E-health
De behandeling kan ook gedeeltelijk online met e-health plaatsvinden. Dan heeft iemand de mogelijkheid om thuis CRA-opdrachten te maken over verschillende thema's die spelen en bijdragen aan herstel. Via chat, mail en videobellen kunnen we tijdens de behandeling contact houden met elkaar.
Komt je patiënt op de wachtlijst te staan? Dan kan iemand al beginnen met modules, vragenlijsten en een dagboek bijhouden.
Lees meer over online zorg.
Klinische opname
Soms is een opname nodig in een van onze klinieken
Wanneer ambulante behandeling stagneert kan een klinische opname een mogelijkheid zijn om de draad weer op te pakken.
Dat kan om onder medische begeleiding te ontgiften, voor diagnostiek of verdere psychologische behandeling en voldoende toegerust te zijn om thuis de draad weer op te pakken.
De opname is altijd zo kort mogelijk en een onderdeel van de gehele behandeling van cliënt; het start ambulant en eindigt ambulant. Het is belangrijk dat cliënt goede nazorg heeft.
Net als tijdens een poliklinische behandeling, werkt IrisZorg tijdens een opname in een kliniek met de Community Reinforcement Approach (CRA).
Ambulante detox
In je vertrouwde omgeving thuis afkicken
Deze detox kan thuis plaatsvinden, ook wel ambulante detox genoemd. Tijdens de ambulante detox vindt de ontwenning van alcohol of andere middelen onder begeleiding van professionals en in iemands eigen vertrouwde thuissituatie plaats.
Op deze manier went iemand samen met naasten (familie, vrienden of buren) aan de veranderingen die het stoppen met alcohol en/of middelen met zich meebrengen. Indien nodig kan medicamenteuze behandeling hierin ondersteunen.
Andere therapieën
Naast de CRA verslavingsbehandeling bieden we meer trainingen en therapieën
Een verslaving komt zelden alleen. Daarom kijken we naast de verslavingsbehandeling naar wat iemand nodig heeft aan eventuele andere behandelingen, diagnostiek en/of therapieën. Wat we bieden kan per locatie verschillen.
Dit kan bestaan uit traumatherapie, EMDR, relatietherapie, systeemtherapie, schematherapie, emotieregulatie, lichaamsgerichte therapie en meer. Wij kijken samen met de cliënt wat het beste aansluit en wat de mogelijkheden zijn.
Spoed
Zijn er zorgen of is spoed gewenst, de huisarts beoordeelt dit eerst. Vervolgens wordt dit getoetst door een verslavingsarts van IrisZorg. Dan wordt iemand binnen twee weken uitgenodigd voor intake.