Afkicken

Iedereen heeft wensen en doelen in het leven. Weer fit zijn, een eigen huis hebben, beter presteren op het werk, een betere relatie hebben, een betere ouder zijn, of aan het einde van de dag een voldaan gevoel hebben.
Bij IrisZorg zien we dat een verslaving die doelen in de weg staat. Daarom pakken we je verslaving helemaal aan.
We werken niet alleen aan afkicken (de lichamelijke detox), maar we kijken ook naar onderliggende problemen. Ook leer je een zinvol leven te hebben waarin gebruik geen of een kleinere rol speelt.
Wij zien elke dag dat onze behandeling mensen dichterbij hun doelen brengt. Welke doelen heb jij? IrisZorg helpt je daar te komen.
Wat is afkicken?
Afkicken betekent dat je stopt met gebruiken, en dat je lijf daarop reageert met ontwenningsverschijnselen: zweten, trillen, slecht slapen, somber zijn, moe zijn, etc.. Dit verschilt per persoon, en per middel.
Je hebt 3 opties:
- Je bouwt het middel langzaam af.
- Je stopt meteen helemaal met het middel.
- Je stopt meteen helemaal met het middel, en krijgt medicijnen. Deze medicijnen bouw je langzaam af.
In de gesprekken met jou kijken we welke optie de beste kans van slagen heeft en het meest aanvaardbaar is.
De lichamelijke ontwenning en eventueel het afbouwen van medicijnen duurt meestal 1 tot 2 weken.
Waarom is zelfstandig stoppen of minderen zo moeilijk?
Mensen gebruiken vaak om gevoelens van eenzaamheid, verdriet of angst te verdringen. Als je stopt met gebruiken, komen de problemen waardoor je bent gaan drinken, ineens weer hard aan.
Als je in je eentje probeert te stoppen, weet je vaak niet hoe je met je problemen om moet gaan. En begin je uit ellende maar weer met drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken.
Het is heel moeilijk om zelf uit die vicieuze cirkel te komen.
We zien veel mensen die het zelf hebben geprobeerd. Meerdere keren. Ze hebben faalervaring op faalervaring en zijn het geloof kwijtgeraakt dat het de volgende keer wél lukt.
Gelukkig zien we bij IrisZorg dat ook die mensen succesvol kunnen stoppen of minderen.
Waarom zou ik me laten behandelen bij IrisZorg?
Afkicken zonder begeleiding: levensgevaarlijk
Bij sommige middelen, zoals GHB, heroïne, cocaïne, speed, of grote hoeveelheden alcohol, is zelf afkicken levensgevaarlijk. De afkickverschijnselen zijn zo heftig dat je grote risico’s loopt. Je lijf krijgt een enorme opdonder als het ineens niet meer zijn dagelijkse dosis binnenkrijgt. En ook geestelijk is het afkicken zwaar: je kunt bijvoorbeeld somber, angstig of onzeker worden, of soms zelfs psychotisch worden.
We kijken naar de risico’s
Bij IrisZorg kijken we vooraf naar je gebruik, en kijken we naar de risico’s. We bepalen of je medicijnen krijgt of niet, en of je thuis af kunt kicken, of dat een kliniek beter voor je is.
We maken samen een plan voor succes
Voordat je begint aan je behandeling, maak je een plan met je begeleider. Je brengt risico’s in kaart, bijvoorbeeld momenten waarop je in de verleiding komt. Je kijkt welke mensen in je omgeving je kunnen steunen. En je bedenkt hoe je het gat gaat opvullen dat er is nu je ineens niet meer gebruikt. Je vergroot zo de kans op succes.
We zijn er voor je
Je kunt altijd met ons praten. We zijn er voor je als je vragen hebt, of als je het even niet meer trekt. We helpen je te begrijpen wat er aan de hand is, en leren je met verleidingen en verslaving om te gaan. Je leert nee zeggen, problemen oplossen, beter communiceren. Kortom, je leert allerlei vaardigheden die zorgen dat je minder of niet meer gebruikt.
Moet ik worden opgenomen in een kliniek?
Afkicken thuis
Afkicken thuis heeft onze voorkeur. Je moet immers ook thuis leren omgaan met je problemen.
Je komt meestal 1 keer per week naar de polikliniek voor een gesprek met je behandelaar. Dit kan op sommige locaties ook 's avonds. Gesprekken zijn individueel, maar er is ook een groepsaanbod.
In die contactmomenten krijg je tips om thuis zelf je verslaving aan te pakken. We werken aan kleine haalbare doelen, en je boekt in de eerste weken al succes.
Opname in een kliniek
Dit is de beste optie als thuis stoppen niet lukt, te gevaarlijk is, of als je zwaar verslaafd bent aan drank, drugs of medicijnen.
Bij een korte opname kick je af van middelen (de detox), en kom je in een veilige omgeving tot rust. Bij een langere opname kunnen we ook onderzoeken doen en onderliggende psychische problemen aanpakken.
Na een opname ga je weer naar huis en vervolg je de behandeling thuis en op de polikliniek.
Hoe lang duurt afkicken en een behandeltraject?
Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken.
De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden. Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer.
Ons doel is altijd: jou een heel eind op weg helpen, zodat je het daarna zelf kunt.
Lees meer over de start van een behandeltraject.
Lees meer over onze behandelaanpak
Dat betekent dat je goed met je verslaving én met een terugval kunt omgaan. Je bent dus misschien nog niet helemaal klachtenvrij als je stopt bij IrisZorg. In dat geval geven we je handvatten mee om zelf de positieve lijn door te trekken.
Voel je dat je na het behandeltraject toch weer hulp nodig hebt? Dan kun je via je huisarts altijd weer bij ons terecht.