Afkicken en clean blijven: zo houd je het vol

Tips van een ex-gebruiker
Tips van een ex-gebruiker

Als ex-heroïneverslaafde en ex-alcoholverslaafde is Don al meer dan 10 keer afgekickt. Hij deelt zijn kennis graag met iedereen die worstelt met motivatie en terugval. “Je bent nooit veilig.” 

Blijf volhouden 

“Ik ben zelf meer dan 10 keer afgekickt, en heb honderden mensen gesproken die zijn afgekickt. Wat ik bij mezelf en al die anderen heb gezien: het is normaal als het de eerste keer afkicken niet lukt. Blijf volhouden. De eerste paar keren ging ik onder druk van familie de kliniek in. Maar uiteindelijk moet je zelf tot het inzicht komen dat het zo niet langer gaat.  

Als je geen geld meer hebt en van gekkigheid niet meer weet hoe je het moet redden, dan sta je pas echt voor de keuze: wil ik dood, wil ik in de bajes terechtkomen, of wil ik een normaal leven leiden? Pas dan heb je echt de motivatie om af te kicken.”  

Ruil niet de ene verslaving voor de ander in 

“Een verslaving overkomt je, het is een ziekte. Ik weet hoe moeilijk het is om dat gevecht te winnen. Veel mensen maken de fout om de ene verslaving voor de andere in te ruilen. Ik ging drinken als vervanging voor mijn heroïneverslaving. Dat werkt dus niet. Ook roken is geen goed alternatief, want dan ben je nog steeds verslaafd.” 

 Zoek afleiding 

“Je kunt altijd wel weer een excuus vinden om te gaan gebruiken. Je maakt iets vervelends mee, voelt je slecht, hebt zelfmedelijden, en je gaat weer gebruiken. Vaak zijn het dezelfde triggers die ervoor zorgen dat je toch weer gaat gebruiken.  
Zoek daarom een alternatief voor de verslaving. Zoek afleiding voor de ritueeltjes die voorafgaan aan het gebruik. Als ik zin heb in drank, kijk ik een film of pak ik een gitaarboek met moeilijke akkoorden. Dan oefen en klungel ik net zo lang op mijn gitaar totdat de gedachte aan drank weg is.”  

Trek aan de bel 

“Het is niet erg als je een keer een foutje maakt. Maar het blijft vaak niet bij die ene fout. Dat is het gevaar. Vroeger bleef ik na een foutje gelijk doorgaan met drinken totdat ik fysiek en geestelijk écht niet meer kon. Nu trek ik na één dag, of hooguit drie dagen al aan de bel. Ik vertel het aan de thuiszorg of ik bel mijn begeleider Jan. 
 
Ik wil het namelijk niet meer: verslaafd zijn aan alcohol. Ook niet voor mijn omgeving. Ik ben zuinig op de mensen die ik nu heb, en de mensen om me heen die me vergeven hebben en nog steeds bij me zijn. Dat zijn allemaal niet-gebruikers, en die wil ik niet meer kwijt.”  

Je bent nooit veilig 

“Ben je eenmaal afgekickt, dan ben je er nog niet. Ik ken mensen die 15 jaar droogstonden en toch nog naar de knoppen gingen. Denk dus nooit: ik ben al zoveel jaar clean, dus ik ben veilig. Je moet altijd blijven opletten.  

Daarom kom ik zelf bijna niet meer in Arnhem. Ik kom er gewoon te veel mensen tegen die mij kennen en me drugs aanbieden. Ik kan vandaag ‘nee’ zeggen, maar als ik me morgen zwaar klote voel, kan ik dan ook nog ‘nee’ zeggen? Het is en blijft altijd een risico.”  

Lees het verslavingsverhaal van Don.