Kosten en vergoedingen

Vergoeding door de gemeente
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de zorg die IrisZorg levert op het gebied van begeleiding, opvang en wonen (WMO).
De gemeente vergoedt:
- 24-uursopvang
- Crisisopvang
- Wonen bij IrisZorg
- Begeleiding thuis
Eigen bijdrage
Vaak betaal je wel een eigen bijdrage. Je gemeente bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage.
De hoogte is afhankelijk van:
- je inkomen en vermogen
- je leeftijd
- de samenstelling van je huishouden
- de zorg die je krijgt
Minderjarigen betalen geen eigen bijdrage.
Wil je meer informatie over vergoeding en de eigen bijdrage? Neem dan contact op met je gemeente.
Vergoeding door je zorgverzekering
Verslavingsbehandeling wordt vergoed door je zorgverzekering.
Eigen risico
Je betaalt zelf je eigen risico. Dit is maximaal 385 euro (en meer als je hiervoor hebt gekozen bij het afsluiten van je verzekering). Daarnaast kan de vergoeding van zorgkosten ook verschillen afhankelijk van het soort polis en of IrisZorg een contract heeft met je zorgverzekeraar. Deze hoogte (385,-) wordt bepaald door de overheid. Ook door alleen een (telefonische) intake kan je eigen risico worden aangesproken. Het eigen risico wordt op jaarbasis berekend.
Contract met IrisZorg
Status 24-11-2023
Maken we geen afspraken? Dan wordt je zorg in 2024 vergoed volgens jouw verzekeringsvoorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Dit betekent meestal dat je een deel van de rekening zelf moet betalen.
Hadden we in 2023 een contract met je zorgverzekeraar? Dan geldt een overgang van maximaal 1 jaar. Deze geldt als je in 2023 in behandeling was en die behandeling doorloopt in 2024. Zie voor je verzekeringsvoorwaarden de site van je zorgverzekeraar.
Meer weten
Wil je meer weten over kosten en vergoedingen van verslavingsbehandeling? Neem dan contact op met je eigen zorgverzekering.
Bekostiging behandeling (sinds 2022): Zorgprestatiemodel
Hoe jouw behandeling wordt betaald door de zorgverzekeraar, is sinds 2022 veranderd. De geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg wordt nu bekostigd via het Zorgprestatiemodel.
Wat is het Zorgprestatiemodel?
Je behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een zorgverlener. Of een aantal dagen en nachten in een kliniek. In het zorgprestatiemodel heten al deze losse onderdelen zorgprestaties. De zorgprestaties staan vanaf 2022 op de rekening die de zorgverlener aan de zorgverzekeraar stuurt. Deze vind je dan terug in het declaratieoverzicht via de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar en vaak ook via de eigen risico overzichten die je van de zorgverzekeraar ontvangt.
Wat is anders met het Zorgprestatiemodel?
Als jij in 2022 je behandeling bent gestart en je behandeling vervolgt in 2023, dan betaal je voor beide jaren je eigen risico. In plaats van per traject, betaal je sinds 2022 per kalenderjaar.
Huidige situatie
De zorgverzekeraar krijgt nu aan het einde van jouw zorgtraject één rekening. De rekening is dan over één traject. Er wordt gekeken naar de startdatum van de behandeling. In dat jaar van de startdatum betaal je je eigen risico, als die nog niet is aangesproken.
Situatie sinds 2022
In het Zorgprestatiemodel berekent de verzekeraar ggz-behandelingen niet meer als traject. De rekening wordt gestuurd kort nadat de activiteiten (zorgprestaties) plaatsvinden, bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Op zo’n rekening kunnen dan bijvoorbeeld 2 of 3 consulten staan. De zorgverzekeraar telt de activiteiten die in 2023 plaatsvinden mee in de berekening van het eigen risico voor 2023. De zorgprestaties die in 2024 plaatsvinden, tellen mee in de berekening van het eigen risico voor 2024.
*Het zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz en ggz geleverd door de praktijkondersteuner van de huisarts.
Meer informatie
Wil je uitgebreide informatie over dit nieuwe betaalmodel, bekijk dan deze folder. Heb je vragen, stel deze aan je zorgverzekeraar.
Vergoeding door het zorgkantoor
De Wet Langdurige Zorg (WLZ) biedt zorg aan mensen die blijvend zijn aangewezen op 24 uurs zorg en begeleiding in nabijheid of permanent toezicht nodig hebben. De WLZ is een volksverzekering. Om voor WLZ-zorg in aanmerking te komen heb je een WLZ indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Er bestaan verschillende leveringsvormen, bijvoorbeeld zorg thuis of beschermd wonen in een instelling.
De zorgkantoren in Nederland hebben een zorgplicht. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk zijn om goede en passende zorg te leveren voor mensen met een WLZ indicatie. IrisZorg werkt samen met meerdere zorgkantoren, dit is afhankelijk van de regio. Het voordeel van een WLZ indicatie is dat je ook buiten de eigen gemeente op zoek kan gaan naar een zorgaanbieder die bij jou past.
Vanaf 18 jaar betaal je een eigen bijdrage aan het CAK. De hoogte is afhankelijk van:
- de leveringsvorm (de zorg die je ontvangt)
- je leeftijd
- de samenstelling van je huishouden
Het CAK bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage. Met de eigen bijdrage rekenhulp kun je jouw eigen bijdrage berekenen. https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp
Bezoek de website van het CAK voor meer informatie over de eigen bijdrage voor WLZ-zorg. https://www.hetcak.nl/regelingen/zorg-vanuit-de-wlz