Kosten en vergoedingen
Vergoeding door de gemeente
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de zorg die IrisZorg levert op het gebied van begeleiding, opvang en wonen (WMO).
De gemeente vergoedt:
- 24-uursopvang
- Crisisopvang
- Wonen bij IrisZorg
- Begeleiding thuis
Eigen bijdrage
Vaak betaal je wel een eigen bijdrage. Je gemeente bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage.
De hoogte is afhankelijk van:
- je inkomen en vermogen
- je leeftijd
- de samenstelling van je huishouden
- de zorg die je krijgt
Minderjarigen betalen geen eigen bijdrage.
Wil je meer informatie over vergoeding en de eigen bijdrage? Neem dan contact op met je gemeente.
Vergoeding door je zorgverzekering
Verslavingsbehandeling wordt vergoed door je zorgverzekering.
Eigen risico
Je betaalt zelf je eigen risico. Dit is maximaal 385 euro (en meer als je hiervoor hebt gekozen bij het afsluiten van je verzekering). Daarnaast kan de vergoeding van zorgkosten ook verschillen afhankelijk van het soort polis en of IrisZorg een contract heeft met je zorgverzekeraar. Deze hoogte (385,-) wordt bepaald door de overheid. Ook door alleen een (telefonische) intake kan je eigen risico worden aangesproken. Het eigen risico wordt op jaarbasis berekend.
Contract met IrisZorg
IrisZorg heeft met alle verzekeraars een overeenkomst.
Meer weten
Wil je meer weten over kosten en vergoedingen van verslavingsbehandeling? Neem dan contact op met je eigen zorgverzekering.
Uitleg factuur
Als je contact hebt gehad met je behandelaar sturen we een factuur naar je zorgverzekeraar. We begrijpen dat de factuur soms voor onduidelijkheden zorgt. Om te begrijpen wat het nu allemaal betekent, zie je hieronder uitleg.
Je ontvangt de factuur via de zorgverzekeraar. Je betaalt je afgesproken Eigen Risico. Je zorgverzekeraar betaalt de factuur.
Let op: bij elke zorginstelling is de opzet van de factuur hetzelfde. De factuur is opgezet volgens de regels van het zorgprestatiemodel. De tarieven die per prestatie gelden kun je vinden in:
https://zorgprestatiemodel.nza.nl/
Als je een afspraak hebt gehad met je behandelaar volgt daaruit een prestatiecode. De prestatiecode komt tot stand door hoe lang het contact heeft geduurd en met wie je het contact hebt gehad. De details hierover worden hiernaast uitgewerkt.
Meer informatie
Heb je een vraag of klacht over je factuur dan kun je bellen met het telefoonnummer van IrisZorg 088-606 1600 en kiezen de betreffende regio. Heb je verdere vragen, stel deze aan je zorgverzekeraar.
Vergoeding door het zorgkantoor
De Wet Langdurige Zorg (WLZ) biedt zorg aan mensen die blijvend zijn aangewezen op 24 uurs zorg en begeleiding in nabijheid of permanent toezicht nodig hebben. De WLZ is een volksverzekering. Om voor WLZ-zorg in aanmerking te komen heb je een WLZ indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Er bestaan verschillende leveringsvormen, bijvoorbeeld zorg thuis of beschermd wonen in een instelling.
De zorgkantoren in Nederland hebben een zorgplicht. Dit houdt in dat zij verantwoordelijk zijn om goede en passende zorg te leveren voor mensen met een WLZ indicatie. IrisZorg werkt samen met meerdere zorgkantoren, dit is afhankelijk van de regio. Het voordeel van een WLZ indicatie is dat je ook buiten de eigen gemeente op zoek kan gaan naar een zorgaanbieder die bij jou past.
Vanaf 18 jaar betaal je een eigen bijdrage aan het CAK. De hoogte is afhankelijk van:
- de leveringsvorm (de zorg die je ontvangt)
- je leeftijd
- de samenstelling van je huishouden
Het CAK bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage. Met de eigen bijdrage rekenhulp kun je jouw eigen bijdrage berekenen. https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp
Bezoek de website van het CAK voor meer informatie over de eigen bijdrage voor WLZ-zorg. https://www.hetcak.nl/regelingen/zorg-vanuit-de-wlz