Start van de behandeling
Als je een verslavingsprobleem hebt, en merkt dat je er in je eentje niet uit komt, is het slim om je te laten behandelen.
Na dit besluit komen de praktische vragen:
- Waar meld ik me aan voor behandeling?
- Hoe snel kan ik terecht?
- Hoe ziet de start van een behandeling eruit?
We geven je hieronder graag de antwoorden.
Het intakegesprek bij IrisZorg
Je eerste gesprek is meestal op de polikliniek bij IrisZorg en duurt 45 minuten. Het intakegesprek is meteen de start van de behandeling. Je komt na je intakegesprek dus niet nog een keer op een wachtlijst terecht.
Wie zijn er bij het intakegesprek?
Neem vooral iemand mee naar dit gesprek. Iemand die belangrijk voor je is en die je kan steunen tijdens de behandeling.
Er zijn 2 mensen van IrisZorg bij het gesprek.
1: Je behandelaar. Dit is de persoon die jou het hele traject behandelt en je eerste aanspreekpunt is.
2: De regiebehandelaar. Dit is bijvoorbeeld een verslavingsarts of GZ-psycholoog.
Hij of zij kijkt tijdens de behandeling op vaste momenten mee om het plan te bepalen en waar nodig specialistische behandeling te bieden.
Waar gaat het gesprek over?
We stellen je vooral veel vragen tijdens het gesprek: Wanneer is je verslaving een probleem geworden? Waar loop je nu tegenaan door je verslaving? Wat hoop je dat er verandert door de behandeling? Wat heb jij nodig om een succes te maken van de behandeling?
Je krijgt ook uitleg over onze aanpak. Zelf kun je natuurlijk ook vragen stellen.
Na het intakegesprek
Je kunt thuis behandeld worden of in de kliniek.
Behandeling thuis
Dit heeft meestal de voorkeur. Je moet immers ook thuis leren omgaan met je problemen.
Je komt meestal 1 keer per week naar de polikliniek voor een gesprek met je behandelaar. Dit kan op sommige locaties ook 's avonds. Gesprekken zijn individueel, maar er is ook een groepsaanbod.
In die contactmomenten krijg je tips om thuis zelf je verslaving aan te pakken. We werken aan kleine haalbare doelen, en je boekt in de eerste weken al succes.
Opname in de kliniek
Dit is de beste optie als thuis stoppen niet lukt, te gevaarlijk is, of als je zwaar verslaafd bent aan drank, drugs of medicijnen.
Bij een korte opname kick je af van middelen (de detox), en kom je in een veilige omgeving tot rust. Bij een langere opname kunnen we ook onderzoeken doen en onderliggende psychische problemen aanpakken.
Na een opname ga je weer naar huis en vervolg je de behandeling thuis en op de polikliniek.
Zo blijf je gemotiveerd tijdens het begin van de behandeling
We helpen je om niet alleen op wilskracht door te zetten, maar laten je zien dat een middelenvrij leven echt de moeite waard is. Waar doe je het voor? Daar komen we tijdens de behandeling steeds op terug.
Je krijgt tips om te voorkomen dat je terugvalt. Gebeurt dat toch? Dan helpen we je om de draad weer op te pakken. In welke situatie zat je toen je weer voor de bijl ging?
Hoe kun je die situatie een volgende keer voorkomen? Kun je een alternatief verzinnen dat hetzelfde positieve gevoel geeft als drank, drugs, gokken, of gamen?
Ook helpen we je om je doelen voor ogen te houden. Misschien wil je een goede ouder zijn, een scheiding voorkomen, of je opleiding halen. Elke dag dat je niet gebruikt, kom je dichterbij je doel.
Praktische informatie
Kosten en vergoedingen
De behandeling wordt vergoed door je zorgverzekering. Je betaalt wel je eigen risico. Lees meer over kosten en vergoedingen
Wachttijden
Soms hebben we niet meteen plek. Bekijk de wachttijden