Onze begeleidingsmethode: Krachtwerk
Bouw je leven weer positief op
De mensen die we bij IrisZorg begeleiden en opvangen, hebben wel eens het gevoel dat ze weinig kunnen en weinig waard zijn. Of ze vinden het moeilijk om te geloven dat ze uit de problemen kunnen komen. Herken je dat? Dan hebben we goed nieuws voor je: het kan echt anders.
Onze begeleidingsmethode heet Krachtwerk.
Hiermee werken we aan je gevoel van zelfwaarde, en er is weer balans tussen wat de omgeving van je vraagt en wat je zelf wilt. Je bouwt je leven weer positief op. Of je nou in je eigen huis begeleiding krijgt, of woont in een huis van IrisZorg: met praktische hulp werken we toe naar je doelen, en pakken we samen de problemen aan die jouw doelen in de weg staan. Stap voor stap.
Stap 1: Krachten in kaart brengen
Vaak kun je meer dan je denkt.
Zat je vroeger op volleybal, dan kun je waarschijnlijk samenwerken en goed communiceren.
Werk je in de beveiliging, dan heb je waarschijnlijk autoriteit en ben je besluitvaardig.
We maken zo een lange lijst aan krachten: eigenschappen, vaardigheden en kennis, die je kunt inzetten op weg naar herstel.
Stap 2: Doelen stellen
Wat is voor jou belangrijk?
Misschien zeg je: ik wil op mezelf wonen, want dan kan mijn zoon in het weekeind bij me komen, en kan ik eindelijk weer die vader zijn die ik graag wil zijn. Of misschien zijn andere dingen belangrijk voor je: muziek, vrienden en familie, waardering krijgen, weer eigen geld hebben, je vrij voelen, of er weer toe doen in de maatschappij.
Obstakels wegnemen
Je stelt samen met je begeleider doelen, en kijkt of er problemen zijn die het halen van doelen in de weg staan.
Vind je geldzaken lastig en kun je daarom nog niet zelfstandig wonen? Dan breng je je financiën op orde. Heb je psychische problemen en kun je daardoor niet werken? Dan kun je misschien naar de psycholoog. Ben je verslaafd en heb je daardoor een slechte relatie? Dan pak je je verslaving aan.
Stap 3: Actieplan
Je stelt met je begeleider een actieplan op met kleine acties. Die acties kunnen gaan over een afspraak maken, iemand bellen, een formulier invullen of iets anders.
Kleine acties = snel succes. Zo heb je al snel de voldoening dat er iets lukt. Dat motiveert om ook de volgende kleine stap te zetten. En de volgende. Net zolang totdat je je doelen hebt behaald.
Je hoeft het niet alleen te doen
De rol van je begeleider
We vinden het belangrijk dat begeleiders en cliënten elkaar eerst goed leren kennen. Je praat immers over heel persoonlijke dingen, en dan is vertrouwen belangrijk.
Bij het werken aan je doelen trek jij de kar, want dat kun je. Je begeleider geeft je soms een duwtje of stuurt een beetje bij. Je begeleider helpt jou dus om het zelf te doen.
Je evalueert samen regelmatig hoe het gaat. Wat is gelukt? Wat vind je lastig? Hoe komt dat? Wat heb je nodig? Hoe kan je begeleider je nog beter helpen om je doelen te bereiken?
De rol van je omgeving
Wie is er belangrijk in jouw leven, en hoe kunnen die personen een rol spelen in je herstel? Dat zijn je hulpbronnen.
Misschien kan je buurman je fiets maken, zodat je naar je werk kunt komen. Of kan je zus je begeleiden als je naar de tandarts moet en daar vreselijk tegenop ziet. En kan die aardige man in het wijkcentrum je weer in contact brengen met oude vrienden van vroeger.
Uit onderzoek blijkt dat deze hulpbronnen ontzettend belangrijk zijn bij herstel.
Het resultaat
Cliënten zeggen dat ze door Krachtwerk hun eigen kracht ervaren, effectief aan de slag gaan met hun doelen, en eindelijk weer moed en hoop voor de toekomst hebben.
Voor iedereen anders
Het gaat erom dat jij weer een leven hebt, waar je tevreden en gelukkig van wordt. Hoe dat leven er uitziet? Dat is voor iedereen anders.
De een wil heel huis, een ander is helemaal blij met een kamer 3 hoog achter. De een werkt aan zijn gezondheid, de ander heeft geaccepteerd dat hij nooit meer beter wordt. De een pakt een oude hobby op, en de ander knokt net zolang tot hij weer een betaalde baan heeft.
Je doet weer mee
Belangrijk is dat je ervaart er weer bij te horen in de samenleving, dat je mee kunt doen, ertoe doet en mag zijn wie je bent.