Jongeren en verslaving
Kun je niet meer zonder?
Flink bier hijsen tijdens het stappen. ’s Avonds met je vrienden chillen en eindeloos gamen. Uren achter elkaar met vriendinnen op social media. Een pilletje tijdens een festival.
Ben je jong, dan is de kans groot dat je dit soort dingen wel eens doet.
Soms gaat ‘af en toe’ ongemerkt over in een verslaving:
je kunt niet meer zonder drank, drugs, games of social media. Als je ermee stopt, word je hartstikke onrustig.
Ben je tussen de 12 en 23 jaar? Merk je zelf dat je niet meer zonder kunt? Of hoor je thuis de hele dag dat je minder moet gamen, blowen, drinken of wat dan ook? Lees dan even verder over wat IrisZorg voor je kan doen. Of ga eerst vrijblijvend met ons in gesprek.
Heb je een verslaving of niet?
Misschien zeg je het regelmatig thuis of tegen je vrienden: “Ik verslaafd? Nee joh, ik kan zo stoppen als ik wil. Zeur niet zo.”
Wat is ‘normaal’ gebruik en wanneer heb je precies een probleem? Om die vraag te beantwoorden, hebben we een checklist voor je gemaakt.
Waarom raken jongeren verslaafd?
Een verslaving heeft vaak te maken met andere problemen.
Wist je dat 80% van alle jongeren die we behandelen, ook psychische problemen hebben? En dat jongeren met psychische problemen sowieso gevoeliger zijn voor verslaving?
Ze hebben ADHD, ADD, autisme, of een persoonlijkheidsstoornis. Maar ook trauma, depressie, faalangst of paniekaanvallen zijn redenen om te gaan of te blijven gebruiken.
Dit kunnen we vaststellen met een psychologisch onderzoek bij IrisZorg.
Hoe gaat een behandeling?
Nadat je bent aangemeld, hebben we gesprekken met jou en mensen uit je omgeving.
Dat kunnen je ouders of verzorgers zijn, maar ook een leraar die je goed kent of een hulpverlener met wie je al contact hebt.
Je krijgt een intakegesprek en we betrekken de verslavingsarts bij de behandeling. De arts kijkt o.a. naar je lichamelijke conditie. Je zult niet de eerste gamer zijn met een ernstig vitaminetekort.
Lees meer over de start van een behandeling.
Bij IrisZorg pakken we je verslaving én de oorzaak van je verslaving aan: verveling, depressie, ADHD, autisme, onzekerheid, of iets anders.
De meeste behandelingen voor jongeren duren vier maanden tot maximaal een jaar. Je hebt gesprekken op de polikliniek van IrisZorg.
Wil je minder gebruiken, helemaal stoppen, of weet je het nog niet? Jij bepaalt je doelen. Wij helpen je daarbij.
In Nijmegen hebben we Skill-IZ. Een combi-aanbod, waarin we naast de behandeling ook aandacht hebben voor jouw talenten. We werken samen met Skill'ness. Lees meer!
Het resultaat als je stopt met drinken, gebruiken of ongezond gedrag
- Je hebt meer inzicht in je gedrag, en weet beter hoe je met problemen kunt omgaan.
- Je omgeving leert hoe een verslaving werkt, en heeft meer begrip voor je. Dat scheelt al een hoop.
- Je voelt je sterker en kunt weer gelukkig zijn zonder drank, drugs of gamen.
- Je hebt je leven weer op de rit: je school gaat lekker, of je hebt een baan of stage gevonden.