Jeugd FACT Arnhem en Nijmegen
Het Jeugd FACT is er voor jongeren voor wie de stap naar reguliere hulpverlening erg groot is, om welke reden dan ook.
We werken met een multidisciplinair team, bestaande uit maatschappelijke hulpverleners, jeugdbehandelaren, orthopedagogen, een psychiater, verschillende vaktherapeuten, een arts, klinisch, GZ- en basispsychologen. We bestrijden samen dagelijks (de gevolgen van) systemische, maatschappelijke, verslavings- en/of psychische problematiek.
We zijn er voor:
- jongeren tussen 16 en 23 jaar;
- jongeren met complexe problematiek op meerdere levensgebieden (psychisch/sociaal/maatschappelijk/justitie/school/middelen/etc.);
- jongeren uit regiogemeenten Arnhem en Nijmegen en omliggende gemeenten.
We nemen in de behandeling de gehele context mee, zowel de informele als de formele. Centraal staat het stabiliseren, om vervolgens te kunnen inzetten op herstel. We werken nauw samen met de relevante ketenpartners.
FACT
FACT-werken kenmerkt zich door een flexibele benadering waarbij het aanbod op maat wordt gemaakt op basis van de problematiek en de vraag van de cliënt. Als er veel nodig is, is het mogelijk een intensiever behandelaanbod te doen; als het nodig is gaan we naar de jongere toe in de eigen omgeving.
FACT staat voor het werkmodel waarbij deze waarden centraal staan: flexibiliteit, context denken, eropaf en met behandeling de wortel aanpakken.
Zorgverlening vanuit vier thema's
Persoonlijk domein
De eigenheid en identiteit van de cliënt staan centraal. Betutteling zit in een klein hoekje; dit gaan we tegen door oog te houden voor de eigenheid van de cliënt en zijn systeem, voor de vaak zo begrijpelijke redenen voor de problematische symptomen, en daarmee voor het voorkomen van stigmatisering.
Symptomatisch domein
Met de constatering dat slecht gedrag altijd een goede reden heeft, zijn we er nog niet. Met behulp van de verschillende disciplines screenen, diagnosticeren en behandelen we de achterliggende problematiek. Streven is hierbij altijd om de problemen in hun onderlinge samenhang te begrijpen.
Door regelmatig te evalueren houden we de juiste koers.
Maatschappelijk domein
Onze cliënten zijn leerling, werknemer, stagiair, buur, etc. Door oog te hebben voor de invulling van deze rollen, steken we in op een optimaal functioneren in het maatschappelijke domein, hierbij op weg geholpen door onze maatschappelijk hulpverleners. De door ons gebruikte CRA-methode sluit hier ook bij aan, door de wensen van de cliënt centraal te stellen en door hier op een praktische, belonende manier mee aan de slag te gaan.
Flexibilisering van zorg
Het zorgaanbod is flexibel; op momenten van zorg of crisis kan er dagelijks geïntervenieerd worden. In rustiger vaarwater is er minder bemoeienis nodig. Doel is het bieden van proportionele zorg op maat. Zowel bieden van zorg als ruimte geven voor groei van autonomie heeft hierbij aandacht.
Vergoeding
- Een verslavings- of psychiatrische behandeling wordt tot 18 jaar vergoed door de gemeente (beschikking nodig); tussen 18 en 23 jaar door de zorgverzekeraar (verwijzing nodig en eigen risico is van toepassing).
- Valt een jongere onder het jeugdstrafrecht, dan worden de kosten vergoed door de gemeente; valt een jongere onder het volwassen strafrecht, dan worden de kosten vergoed door justitie.
Aanbod
- (A)-CRA behandeling (groep en individueel)
- Traumabehandeling
- Psychotherapie
- Cognitieve gedragstherapie
- Psychomotore therapie
- Emotieregulatietraining (groep of individueel)
- Maatschappelijke hulpverlening
- Diagnostiek
- Systeemtherapie/systeemtaxatie
- TopDog
- Medicamenteuze behandeling
- Ervaringsdeskundigheid
- Running therapie
Aanmelden
Wil je een jongere aanmelden of een casus overleggen? Bel Jeugd FACT Arnhem via 088-606 1750 of mail info@jeugdfactarnhem.nl, voor Jeugd FACT Nijmegen via 088-606 2750 of info@jeugdfactnijmegen.nl.
Ben je verwijzer? Samen bekijken we welke (extra) hulp er nodig is. De hulpverlening van het Jeugd FACT gaat bij voorkeur van start na de warme overdracht.