Methodiek verslavingsbehandeling
Voor verslavingsbehandeling werken we met de Community Reinforcement Approach (CRA).
Deze gedragstherapeutische
methodiek is één van de succesvolste behandelmethodes voor verslaving. De methode is positief, gericht op kleine successen, de cliënt bepaalt zelf zijn doelen, en we werken ook aan onderliggende problematiek.
Methodiek ondersteuning en begeleiding
Bij begeleiding maken we gebruik van de Krachtwerkmethodiek.
Krachtwerk is een gecertificeerde methodiek en als zodanig opgenomen in de Databank Effectieve sociale interventies van Movisie. Cliënten krijgen weer moed, hoop, ervaren hun eigen kracht en gaan actief aan de slag met hun eigen doelen.
Wie werken er binnen IrisZorg behandeling?
Binnen onze behandeltak werken we samen met veel verschillende disciplines. Denk hierbij aan GGZ-agogen, basispsychologen, GZ-psychologen, klinisch psychologen, basisartsen, verslavingsartsen, psychiaters, verpleegkundig specialisten, systeemtherapeuten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Er is een diversiteit aan achtergrond.
Herstelondersteunende zorg
De behandeling en begeleiding van IrisZorg is niet alleen gericht op klinisch herstel (het detoxen), maar helpt de cliënt herstellen op alle levensgebieden. We noemen dit ‘herstelondersteunende zorg’.
We behandelen en begeleiden vanuit hoop, perspectief en gelijkwaardigheid. We spreken de eigen krachten, wensen en dromen van cliënten op een positieve manier aan. Daar ligt de sleutel tot herstel.
Herstel op alle levensgebieden
We begeleiden cliënten naar herstel op 4 gebieden, volgens de methode van dr. Jaap van der Stel.
Klinisch herstel
De cliënt mindert zijn gebruik of stopt helemaal. Afhankelijk van wat hij zelf wil. Deze eigen regie is cruciaal voor het slagen van de behandeling.
Persoonlijk herstel
De cliënt heeft weer een gevoel van eigenwaarde, een gevoel van identiteit, ervaart zingeving in het leven, en voelt de regie over zijn eigen leven.
Functioneel herstel
De cliënt heeft een gezond dag- en nachtritme, kan zijn agenda beheren, en kan met emoties en sociale situaties omgaan.
Maatschappelijk herstel
De cliënt heeft zijn huis en financiën weer op orde. De relatie met partner en kinderen is verbeterd. Er is weer een sociaal netwerk. Hij of zij heeft een zinvolle daginvulling: dagactiviteiten, opleiding of (vrijwilligers)werk.