Klinische opname
Wanneer ambulante behandeling stagneert kan een klinische opname een mogelijkheid zijn om de draad weer op te pakken.
De opname is altijd zo kort mogelijk en een onderdeel van de gehele behandeling van cliënt; het start ambulant en eindigt ambulant. Het is belangrijk dat cliënt goede nazorg heeft.
In de klinieken werken we met Community Reinforcement Approach (CRA) voor de verslavingsbehandeling en voor jeugd Adolescent Community Reinforcement Approach (ACRA). De verslaving is vaak in combinatie met psychiatrische problematiek. CRA is gebaseerd op het principe dat verslaving wordt beïnvloed door biologische, psychische en sociale factoren.
Mensen bouwen aan een nieuw balans in hun bestaan, waarbij de verslaving geleidelijk naar de achtergrond verdwijnt.
Rookvrije klinieken
Onze klinieken zijn rookvrij. Tijdens jouw opname bieden we jou een gezonde, rookvrije omgeving om in te herstellen. Dit doen we omdat wij het belangrijk vinden ook de verslaving van roken te behandelen. Behandelingen van andere verslavingen zijn succesvoller als je ook stopt met roken.
Ook is roken nog altijd de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte in ons land. IrisZorg gunt iedereen een toekomst zonder verslaving.
We begrijpen dat dit moeilijk voor je kan zijn als je rookt. We ondersteunen je hier goed
in, begeleiden jou met een aanbod in stoppen met roken en bieden jou allerlei ondersteuning
zoals gesprekken en nicotinepleisters e.d.
- Je herstelt in een gezonde, rookvrije omgeving.
- Als je rookt begeleiden we jou tijdens je behandeling en/of in de kliniek met het stoppen met roken.
- Je rookt niet tijdens je opname in de kliniek.
Kliniek Zevenaar
Deze gehele kliniek is open.
Zevenaar biedt naast detox, verslavingsbehandeling, diagnostiek, verdere psychologische behandeling en over het algemeen meer aan op leefstijl. Cliënten die pijnmedicatie afbouwen kunnen ook in Zevenaar terecht.
Aantal bedden:
Deze kliniek bevat in totaal 30 bedden, verdeeld over 3 groepen. Op elke groep verblijven 10 mensen.
Kliniek Tiel
Mensen verblijven hier besloten.
We bieden hier detox, verslavingsbehandeling, diagnostiek en verdere psychologische behandeling. Deze locatie heeft zowel een jeugd- als volwassenafdeling. Tiel neemt ook mensen met een GHB-verslaving op.
De jeugdafdeling is bedoeld voor jongeren tot en met 23 jaar.
Aantal bedden: de jeugdafdeling bevat 11 bedden en de volwassenafdeling 14 bedden.
Kliniek Wolfheze
Ook wel de DD kliniek (dubbel diagnose) genoemd en biedt detox, verslavingsbehandeling, diagnostiek en psychologische/psychiatrische behandeling.
Het is een kliniek waar we intensieve zorg bieden bij ernstige verslavingsproblemen in combinatie met psychiatrische problematiek (dubbel diagnose). Cliënten met een zorgmachtiging of een crisismaatregel kunnen hier ook terecht. Daarnaast biedt de DD-kliniek ook behandeling aan cliënten met een forensische titel en kunnen hier ook mensen met een GHB-verslaving worden opgenomen. Wolfheze heeft verder crisisbedden waar mensen binnen 24 uur kunnen worden opgenomen na beoordeling door psychiater of verslavingsarts. Deze opnames zijn in principe zeer kortdurend en vereisen intensief contact met het ambulante team.
Aantal bedden:
Bevat in totaal 26 bedden verdeeld over drie groepen; gesloten, besloten en een open groep.
De zorgcoördinator van IrisZorg bekijkt welke kliniek het beste aansluit bij de cliënt.
Opnameduur
De duur van een opname is bij spoed maximaal 3 weken. Afhankelijk van de doelen van de klinische opname en de cliënt duurt opname bij detox 4 tot 6 weken, diagnostiek 6 tot 8 weken en behandeling maximaal 12 weken.
Aanbod klinieken
Naast detox, verslavingsbehandeling en diagnostiek bieden we voor bijkomende problematiek een divers aanbod aan behandelingen en trainingen. Bijvoorbeeld dat iemand leert omgaan met emoties, een gezonde leefstijl aanleert, aan de slag gaat met zingeving, om leert gaan met ADHD of traumabehandeling krijgt. Familieavonden zijn ook een onderdeel van de klinische opname.
Doelen cliënt
Samen met cliënt stellen we een behandelplan op waarbij aandacht is voor gezonde leefstijl, sociale contacten, goede dagstructuur en -invulling.
Zorgafstemmingsgesprek
Er vindt zo snel mogelijk een zorgafstemmingsgesprek plaats met de (externe) verwijzer, betrokken hulpverleners, het systeem en de cliënt zelf. Hierin bespreken we wat de doelen zijn in de kliniek en wat nodig is na de kliniek en wie wat doet.
Verwijzen
- Aanmeldinformatie voor GGZ instellingen voor een tijdelijke opname> klik op aanmeldformulier. Vul deze in en stuur het (scan of foto van) naar info.midden@iriszorg.nl.
- Aanmeldinformatie voor huisartsen, klik door naar Verwijzers.
Let op: Indien cliënt wordt aangemeld door een andere instelling alleen voor opname, dient er een woonplek en na-traject en terugkeergarantie te zijn.