Grip op je leven met IPS

Jongeman op weg naar werk door IPS

Cliënten die betaald werken. Dat is dé uitdaging voor IPS-trajectbegeleider Wouter van Elk. Samen met Reinier startte hij zo’n zoektocht naar werk. Met een mooi resultaat: een baan als beveiliger bij Bewakingsgroep.nl.

“Ik geloof in werk als therapie”

IrisZorg begeleidt sinds april 2018 in Nijmegen haar cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt, naar een betaalde baan. Wouter van Elk was al elf jaar behandelaar, maar volgde aanvullend een opleiding om IPS-trajectbegeleider (Individuele Plaatsing en Steun) te worden. Dé schakel tussen de cliënt, de werkgever en de zorg. “Toen ik werd gevraagd om deze opleiding te volgen, was ik meteen enthousiast”, aldus Wouter. “Ik merkte dat bij veel cliënten een vulling van de dag ontbrak. Cliënten kwamen op gesprek, maar hadden naast de behandeling vaak geen dag-invulling. Logisch dat de verveling toenam. Ik geloof in werk als therapie”, vervolgt Wouter. “Het is mijns inziens dé manier om te oefenen met gedrag en je leefstijl te veranderen. Of het nu vrijwilligerswerk, dagbesteding of betaald werk is.”

Eerste successen worden gevierd

De eerste successen zijn gehaald. Verschillende cliënten zijn aan het werk of bevinden zich in de fase richting werk. “Het is wel belangrijk om cliënten goed voor te bereiden, voordat ze beginnen aan een betaalde reguliere baan”, zo stelt Wouter. “Veel cliënten zijn al langere tijd uit het arbeidsproces en missen vertrouwen in hun eigen kunnen. Maar, ze hebben wel een werkwens! Om weer onderdeel uit te maken van de maatschappij bijvoorbeeld. Of om mensen te ontmoeten, financieel zelfstandigheid te zijn en hun eigenwaarde te vergroten.”

Zorgen voor een baan op maat

IPS zorgt voor een arbeidsmarkt dichtbij cliënten. Het helpt stigma’s in onze samenleving over mensen met een psychische kwetsbaarheid en een afstand tot de arbeidsmarkt, af te laten nemen. Ook sluit de aanpak goed aan bij de verslavingsmethodiek CRA (Community Reinforcement Approach), de missie ‘Grip op je leven’ en de herstelmethodiek die IrisZorg hanteert. Wouter: “Ik vind het mooi om te zien dat IrisZorg niet kijkt naar wat een cliënt niet kan, maar kijkt naar wat een cliënt wél kan. In mogelijkheden denken. Dát is belangrijk in een IPS-traject. Daarmee zorg je voor een baan op maat. Die past bij je cliënt.”

Reinier zoekt een reguliere baan

Reinier was klaar om aan de slag te gaan. Het liefst in de beveiliging, want dat had hij eerder ook gedaan. “Nadat ik twee jaar geleden door verkeerde beslissingen alles kwijtgeraakt was, zoals mijn woning, werk etc., besloot ik eind 2017 hulp te gaan zoeken”, aldus Reinier. “Na een redelijk korte wachttijd kon ik begin 2018 bij IrisZorg terecht. Eerst in Zevenaar en daarna in Nijmegen. Eindelijk kon ik aan mijzelf werken en proberen mijn leven weer op de rails te krijgen.” Reinier vervolgt: “In Zevenaar hoorde ik over het IPS-traject. Wouter vertelde me dat hij me kon helpen aan een reguliere baan. Hierin was alle ruimte om mijn wensen aan te geven. En die had ik. Ik wilde graag aan de slag in de beveiliging. Dat deed ik voor alle ellende namelijk ook.” “Het invullen van een arbeidsprofiel hielp Reinier om inzicht te krijgen in wat hij wilde en wanneer hij toe was aan betaald regulier werk”, vertelt Wouter verder. “Daar kwam uit dat hij weer in de beveiliging wilde werken, waar hij al de papieren voor had.”

Een kans bij het MFC

Reinier: “In maart 2018 verhuisde ik van Zevenaar naar Nijmegen. Daar kwam ik in de Hulsen terecht. Een opvang voor mensen die dakloos zijn geworden door welke omstandigheden dan ook. Ik was tot op het bot gemotiveerd om keihard aan mijzelf te werken en hier zo snel weer weg te gaan. Ik werkte toen vrijwel elke dag in de winkel van mijn broer, vrijwillig. En ging elke dag met de bus heen en weer naar Arnhem. Helaas stopte dit in juli 2018. Toen werd het IPS-traject voor mij pas echt opgestart en ging ik met Wouter aan de slag om een baan te zoeken in de richting die ik het liefst zou willen”, vertelt Reinier. “Omdat het goed met mij ging en ik liet zien dat ik er echt voor wilde gaan, kreeg ik de kans om binnen IrisZorg aan de slag te gaan als toezichthouder bij het MFC in de binnenstad van Nijmegen. Hier kreeg ik een proefperiode van 2 maanden, waarin ik heb laten zien dat ik weer helemaal klaar was voor een reguliere baan. Omdat ik nog cliënt was, bleek het vanwege privacy niet handig dat ik verder zou gaan binnen het MFC. In alle zorgvuldigheid is toen naar een andere oplossing gezocht. Natuurlijk was dit voor mij een baalmoment. Ik had hele leuke collega’s en het erg naar mijn zin. Maar al gauw heb ik samen met Wouter de draad weer opgepakt.”

Reinier aan de slag als beveiliger

“Samen met Reinier ben ik via het Werkbedrijf in contact gekomen met Tonny Jacobs, eigenaar van de Bewakingsgroep.nl”, vertelt Wouter verder. “Tonny is een sociale ondernemer met betrokkenheid en oprechte interesse in Reinier als persoon.” Reinier: “Na een ontzettend fijn kennismakingsgesprek, waarin ik niet veroordeeld werd, werd het al snel duidelijk dat we met elkaar in zee wilden gaan. Ik kon aan de slag als beveiliger, het werk wat ik het liefst doe”, aldus Reinier. “En natuurlijk zijn wij hier ook heel blij mee”, aldus Tonny Jacobs. “Toen Wouter me vertelde dat hij een cliënt kende die graag wilde re-integreren in de beveiligingsbranche, hebben we snel met hem kennisgemaakt. Gelukkig was Reinier zijn motivatie uitstekend en dat geeft kracht. En zorgt voor succes! Want inmiddels heeft Reinier weer een baan in de beveiliging*.“ Wouter: “Ik ben als IPS-trajectbegeleider heel blij met werkgevers zoals Tonny. Reinier krijgt de kans om binnen het bedrijf te groeien en zich verder te ontwikkelen als mens en werknemer. Reinier komt elke dag op zijn oude fiets naar het werk. Doordat Reinier hard werkt, er altijd is en diensten van collega’s overneemt waar nodig, wilde Tonny zelfs investeren in een elektrische fiets voor Reinier. Daar spreekt waardering en vertrouwen uit.”

“Ik heb weer zin in het leven”

“Ondertussen ben ik van de Hulsen verhuisd naar een ontzettend leuke locatie in de binnenstad van Nijmegen”, aldus Reinier. “Ik ben hartstikke trots op alles wat ik heb bereikt in nog geen jaar. Ik ben uit de bijstand, ik heb een ontzettend leuke baan, waar ik veel kansen krijg. En ik heb ook weer zin in het leven.” Wouter: “Reinier heeft op alle leefgebieden stappen heeft gezet in zijn herstel. Erg inspirerend.” “Voor mij was dit een hele positieve ervaring”, vertelt Reinier. “Ik raad dan ook iedereen een IPS-traject aan, die hiervoor in aanmerking komt. Het kan je echt helpen naar regulier werk, en je weer een toekomst geven. En nog een tip: laat zien dat je er echt voor wilt gaan en ga er niet vanuit dat alles maar goed komt. Je moet er wel keihard voor willen werken!”

Wat is IPS?

IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun. Het is een methodiek om cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt, die in behandeling of begeleiding zijn bij een GGZ-instelling, toe te leiden naar betaald werk. De IPS-trajectbegeleider is de schakel tussen de cliënt, de werkgever en de zorg.

Grip op je leven

IrisZorg werkt vanuit herstelondersteunende zorg. Wat dat is? Niet alleen werken aan het terugdringen van een ziekte. Maar juist aandacht voor het opbouwen of hervinden van je eigen identiteit. En het heroveren van regie en grip op je eigen bestaan. IrisZorg deelt regelmatig verhalen van medewerkers en cliënten om te laten zien dat er altijd een vorm van herstel mogelijk is. Dit ‘grip op je leven’ staat centraal in al het werk wat IrisZorg doet.

 

*Deze mooie kans is mede waargemaakt door ROC Diensten in Nijmegen: een opleider en re-integreerder voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook voor speciale doelgroepen, zoals cliënten die een IPS-traject volgen vanuit IrisZorg. Via ROC Diensten krijgt Bewakingsgroep.nl kandidaten aangeboden die heel graag willen gaan werken als beveiliger. Zij coachen vervolgens heel gericht en persoonlijk cliënten naar een vakdiploma en vervolgens desgewenst naar een baan.