Gamen en social media
Wat doet deze verslaving met je?
“Iedereen op Instagram heeft een superchill leven, maar ik ben echt een loser. Wacht, ik moet echt even een paar goeie selfies maken.”
Als je verslaafd bent aan sociale media, ben je de hele dag door op tientallen momenten bezig met je statusupdates, en alle berichtjes die je binnenkrijgt.
Gamen heeft een andere dynamiek. Overdag ga je naar school of werk, en daarna begin je pas met gamen. Uren later kom je er achter dat het donker is, dat je honger hebt, dorst hebt, en dat je te moe bent om nog huiswerk te maken of te koken.
Likes, appjes, soldaten neerschieten in een game, een nieuw level behalen: het zorgt ervoor dat je hersenen dopamine afscheiden. Je voelt je gelukkig en voldaan. Je wilt meer! En dus ga je door.
Gezond is het niet. Je houdt geen tijd meer over voor belangrijke dingen, en sporten en goed eten schieten er vaak bij in.
Ben je benieuwd of je echt verslaafd bent? Of weet je het allang, en ben je er eindelijk aan toe om er wat aan te doen? IrisZorg helpt.
Heb ik een verslaving?
- Functioneer je emotioneel, psychisch en sociaal slechter doordat je zoveel op je telefoon zit of gamet?
- Lukt het je niet om zelf te stoppen of te minderen?
- Heb je het nodig om je goed te voelen?
Heb je een van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan heb je misschien al een (lichte) verslaving. Zeker weten? Check het hier.
Verslaafd aan gamen en social media
Dit zijn de grootste risico’s.
Chronische stress
Als je elke minuut van de dag bezig bent met prikkels verwerken, kunnen je hersenen niet uitrusten. Je kunt hier chronische stress van krijgen. Hierdoor voel je je onrustig, en slaap je slecht. Doe je daar niks aan, dan ligt zelfs een burn-out op de loer.
Gezondheid
Je neemt geen tijd om buiten te sporten of gezond te koken. En als je net lekker bezig bent in een nieuw level: waarom zou je dan al om 12 uur gaan slapen? Je pleegt roofbouw op je lijf.
Verwaarlozing van je sociale leven
Als je uren per dag aan het gamen of internetten bent, houd je weinig tijd meer over voor andere dingen: sporten, uitgaan, naar verjaardagen gaan, of tijd doorbrengen met vrienden.
Slecht presteren
Ben je verslaafd, dan is de kans klein dat je nog je huiswerk maakt. Heb je een baan? Dan is het ‘s avonds moeilijk om op tijd te stoppen. Je gaat te laat naar bed, bent chronisch moe, presteert slechter, en krijgt problemen op je werk.
Wil je je verslaving aanpakken? Zo helpt IrisZorg je verder.
- Je kunt je aanmelden via je huisarts. De huisarts geeft je een verwijzing naar IrisZorg.
- We gaan samen aan de slag. Wat zijn je sterke kanten, wat zijn je valkuilen, en wanneer is de behandeling voor jou geslaagd? Dit zetten we in een behandelplan.
- We werken in kleine stappen: haalbare doelen die snel succes opleveren. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf.
- We werken samen in 3 tot 9 maanden aan resultaat: je komt van je verslaving af of je leert je verslaving onder controle houden.
- We werken ook aan andere doelen: uit de schulden komen, weer contact krijgen met vrienden en familie, problemen op je werk oplossen, je dag zinvol indelen, en weer trots kunnen zijn op jezelf.