Ouders in coronatijd

Week van de ouders
Het was de Week van de ouder, begin juni. Aanleiding voor de Week van de Ouder is de door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen ‘Internationale Dag van de Ouders’ in 2012 op 1 juni. Deze dag is om ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen.
Dit jaar staat het veerkrachtsysteem van ouders centraal. Dit zijn de buffers van ouderschap. Volgens de ouderschapstheorie van Alice van der Pas bestaat het veerkrachtsysteem van ouders uit vier buffers;
Veerkrachtsysteem
1. Een solidaire gemeenschap; heeft oog voor de kwetsbaarheid en complexiteit van ouderschap, gaat uit van de goede intenties van ouders, kent voorzieningen om ouders waar nodig te ondersteunen, investeert in alle ouders. Daarom bij deze een kaartje voor jou!
2. Een goede taakverdeling: een goede taakverdeling in huis, en zeker ook met instellingen en voorzieningen buitenshuis (denk aan de kinderopvang), maakt dat ouders er niet alleen voor staan. Daarnaast is een sociaal netwerk essentieel; voor ondersteuning, om te sparren en om gewoon af en toe even tijd voor jezelf te organiseren.
Maak gebruik van ons aanbod van de Homeparty! Een laagdrempelige manier om met andere ouders in gesprek te gaan over zorgen over je kind of om tips en ervaringen uit te wisselen. Een Preventieadviseur van IrisZorg begeleidt de avond. Dit kan in deze tijden ook online. Leuke dingen doen als gezin is ook belangrijk. Hier vind je wat nieuwe ideeën!
* Ons aanbod passen we aan op de op dat moment actuele coronamaatregelen volgens het RIVM. We informeren je hierover op het moment dat je hiervan gebruikmaakt.
3. Het innemen van een metapositie: het is belangrijk dat ouders in staat zijn om eerlijk en actief te reflecteren op hun eigen handelen. Wanneer ouders in staat zijn om ‘boven de situatie te hangen’, krijgen zij inzicht in het effect van hun gedrag op hun kind. Dit inzicht heeft de ouder nodig om zijn (opvoed)vaardigheden wel of niet aan te passen. Onder kopje Digitale verleidingen vind je tips hoe om te gaan met digitale verleidingen van jouw kinderen in deze tijd.
4. 'Goede ouder'- ervaringen: ouders hebben vertrouwen nodig in zichzelf als opvoeder. Het is belangrijk dat ouders het gevoel kennen dat ze invloed hebben op hun kind en dat ze het goed doen. Bij tegenslagen kunnen ze dan terugvallen op ervaringen en waarnemingen dat ze het goed doen als ouder. Het is fijn om complimenten te geven, maar ook om te krijgen; geef elkaar een mooi compliment van de Complimentenkaart.
Het is belangrijk dat je je zorgen deelt, met je familie, buren of vrienden. Hierbij geldt echt; gedeelde smart is halve smart.
Spreek je liever met een professional of ben je een professional met vragen?
Bel 088-606 1600 (vraag naar preventie) of mail naar preventie@iriszorg.nl
Digitale verleidingen
Omgaan met opgroeiende kinderen en met alle verleidingen die zij tegenkomen is niet eenvoudig. Denk alleen al aan de digitale verleidingen waar vrijwel alle jongeren en hun opvoeders mee te maken hebben en die juist in deze coronatijd extra lastig zijn.
De hele dag voor de laptop, verzonken in de telefoon, hoe ga je als ouder hier nu mee om? Hoe kan je als ouders je kind begeleiden naar gezond digitaal gedrag?
Enkele tips:
- Maak een planning
Maak gezamenlijk afspraken over dingen die gedaan moeten worden. Denk aan huiswerk, klusjes, vrije tijd en gezamenlijke momenten. Dit helpt in het creëren van een balans. - Bedenk samen alternatieven
Kinderen kunnen het moeilijk vinden om zelf dingen te bedenken die anders zijn dan digitaal. Denk daarom met hen mee en draag ook ideeën aan als ouder. - Geef zelf het goede voorbeeld
Belangrijk is dat je als ouder laat zien dat het anders kan. Dat betekent dat je zelf ook niet de hele dag achter de computer zit of op de telefoon.
- Zorg voor een goede nachtrust
Voldoende slaap is belangrijk. Telefoon kan dat behoorlijk verstoren, dus spreek af: geen telefoon mee naar bed. - Wat gaat wel goed?
Vergeet niet te kijken naar wat wel goed gaat en minstens zo belangrijk om die zaken ook naar je puber toe te benoemen.
En is het tijd voor een gezamenlijk moment? Dan is er zeker niets mis mee om eens samen met je kind te gamen.
Op onderstaande websites vind je meer informatie over digitale verleidingen:
Irmgard van Preventie vertelt over gamen, internet en telefoongebruik in coronatijd
Bekijk haar tips
Contact
Bel 088-606 1600 (vraag naar preventie) of mail naar preventie@iriszorg.nl
Mogelijk zijn deze tips niet wat je zoekt. Of misschien heb je deze tips al geprobeerd, maar werkt het niet voldoende. Als je graag even met iemand wilt overleggen of specifieke vragen hebt, bel dan met ons.