Trainingshuizen

Als je tijdelijk hulp nodig hebt
Je huis schoonmaken, boodschappen doen, koken, je administratie en geldzaken regelen: dat is voor de meeste mensen al een hele klus, en helemaal als je wilt afkicken en psychische problemen hebt, of op straat hebt gewoond.
Daarom heeft IrisZorg trainingshuizen. In een trainingshuis leer je onder begeleiding alle vaardigheden die je nodig hebt om weer zelfstandig te kunnen wonen.
We hebben verschillende soorten huizen. Per trainingshuis gelden verschillende afspraken voor omgaan met drank en drugs. Je krijgt urinecontroles en blaastesten. Zo helpen we je om je te houden aan je doelen op het gebied van gebruik. We verwachten dat je minimaal 6 dagdelen werkt.
Wonen in een trainingshuis is altijd tijdelijk. Het doel? Weer zelfstandig wonen in je eigen huis, en je leven weer op orde.
Daginvulling en vaardigheden
Daginvulling
Van de hele dag op de bank hangen word je lamlendig. We zoeken daarom naar activiteiten, werk of opleiding die passen bij je doelen.
Gebruik je nog en ben je niet aan het afkicken, dan zul je vooral zoeken naar een zinvolle daginvulling.
Ben je aan het minderen, dan werken we toe naar het vinden en houden van (vrijwilligers)werk.
Ben je helemaal clean, dan heb je minimaal 6 dagdelen (vrijwilligers)werk of opleiding buiten de deur.
Werken aan vaardigheden
De naam ‘trainingshuis’ zegt het al: je traint je vaardigheden om zelfstandig te kunnen wonen en een stabiel leven op te bouwen. Dit leer je in het trainingshuis:
- Een sociaal netwerk opbouwen van mensen die niet gebruiken.
- Je huishouden doen.
- Omgaan met stress, agressie en emoties.
- Omgaan met psychische problemen.
- Omgaan met geld.
- Terugval voorkomen.
- Zoeken naar zingeving in je leven.
Je werkt aan deze vaardigheden door gesprekken met je begeleiders, door groepsgesprekken, en door het onder begeleiding gewoon te gaan doen.
Na het trainingshuis
De ondersteuning van IrisZorg duurt in principe maximaal een jaar. Zodra het kan, stroom je door naar een eigen woonplek.
Als het nodig is, begeleiden we je ook daarna nog in je eigen huis. Wel kijken we hoe we de begeleiding langzaam af kunnen bouwen.
Het resultaat? Langzaam leer je weer je eigen boontjes te doppen. Je hebt je leven weer op orde, doet mee met de maatschappij, en hebt in veel gevallen ook je verslaving goed onder controle.
Aanmelden voor een trainingshuis
Ben je al in behandeling bij ons?
Dan meld je je aan via je behandelaar of maatschappelijk hulpverlener.
Ben je nog niet in behandeling bij ons?
Bel dan naar 088-606 1600. Wil je ook behandeld worden voor je verslaving, dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.