Hasj en wiet
Wat doen hasj en wiet met je?
Het is bijna op elke hoek van de straat te krijgen: hasj en wiet. Het komt allebei van de cannabis-plant, maar er is een verschil. Hasj wordt gemaakt van de hars, wiet van de bloemtoppen. Je wordt er high (actief) of stoned (ontspannen) van. Dit komt vooral door de THC in de cannabis.
Jointjes roken is vooral populair onder jongeren. Samen roken is gezellig, relaxt, en je hebt een leuke avond.
Het effect begint al een paar minuten na een hijs. Je rookt vaak in een rustig tempo, en het effect duurt dan ongeveer 1-4 uur.
Blowen is voor veel jongeren (maar ook voor volwassenen) een rustgevende uitlaatklep. Het is alleen erg verslavend. En slecht voor je lijf.
Rook je te veel hasj of wiet, wil je stoppen, maar lukt het niet in je eentje? IrisZorg kan je hierbij helpen.
Heb ik een verslaving?
- Functioneer je emotioneel, psychisch en sociaal slechter doordat je hasj of wiet rookt?
- Lukt het je niet om zelf te stoppen of te minderen?
- Heb je steeds meer nodig om je goed te voelen?
Heb je een van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan heb je misschien al een (lichte) verslaving. Zeker weten? Check het hier.
Zo sloopt hasj en wiet je lijf
Dit zijn de grootste risico’s van blowen
Kanker en longschade
Rook je pure wiet of hasj, dan krijg je 4x zoveel teer in je longen als bij een sigaret. Van jointjes roken kun je kanker krijgen. Ook heb je meer kans op hart- en vaatziekten en COPD.
Leerproblemen
Door hasj/wiet werkt je geheugen en concentratie minder goed. Opletten in de klas en leren van de lesstof gaat moeilijker. Je loopt zo makkelijk achter op school, blijft eerder zitten, of moet zelfs overstappen naar een lager niveau.
Verstoorde hersenontwikkeling
Waarschijnlijk verstoren hasj en wiet ook de ontwikkeling van de hersenen. Dit is nog niet met 100% zekerheid aangetoond, maar er zijn wel sterke vermoedens.
Angst en psychoses
Een joint versterkt je stemming. Als je al onrustig bent of in een negatieve bui, kun je angstig of paranoïde worden. Gebruik je veel en langdurig, dan heb je meer kans op paniekaanvallen en psychoses.
Wil je stoppen met hasj of wiet? Zo helpt IrisZorg je verder.
- Je kunt je aanmelden via je huisarts. De huisarts geeft je een verwijzing naar IrisZorg.
- We gaan samen aan de slag. Wat zijn je sterke kanten, wat zijn je valkuilen, en wanneer is de behandeling voor jou geslaagd? Dit zetten we in een zorgplan.
- We werken in kleine stappen: haalbare doelen die snel succes opleveren. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf.
- We werken samen in 3 tot 9 maanden aan resultaat: je komt van je verslaving af of je leert je verslaving onder controle houden.
- We werken ook aan andere doelen: uit de schulden komen, weer contact krijgen met vrienden en familie, problemen op je werk oplossen, je dag zinvol indelen, en weer trots kunnen zijn op jezelf.