GHB
Wat doet GHB met je?
GHB staat vooral bekend als verkrachtingsdrug: een vrouw krijgt tijdens het uitgaan GHB in haar drankje, wordt verkracht, en kan zich bij het wakker worden niks meer herinneren.
Een GHB-verslaving begint vaak als experiment op een feestje. Als GHB goed valt, dan voel je je vrolijk, ontspannen, energiek, zelfverzekerd en vaak heb je meer zin in seks. Het werkt binnen een half uur, en het effect houdt een uur of 3 aan.
GHB blijkt nog verslavender dan gedacht. Je hebt om de paar uur een dosis nodig. Ook als je slaapt. En als je plotseling stopt, krijg je heftige ontwenningsverschijnselen, zoals epileptische aanvallen, angst, psychose of delirium. Daarom is het slim om begeleiding te zoeken als je wilt stoppen.
Wil je afkicken? IrisZorg weet wat daarvoor nodig is, en helpt je verder. Je wordt weer baas over je eigen leven.
Heb ik een verslaving?
- Functioneer je emotioneel, psychisch en sociaal slechter doordat je GHB gebruikt?
- Lukt het je niet om zelf te stoppen of te minderen?
- Heb je steeds meer nodig om je goed te voelen?
Heb je een van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan heb je misschien al een (lichte) verslaving. Zeker weten? Check het hier.
Zo sloopt GHB je lijf
Dit zijn de grootste risico’s.
Brandblaren
Schoonmaakmiddel (gamma-butyrolacton) en gootsteenontstopper (natronloog) zijn de grondstoffen voor GHB. Als de verhouding niet goed is, kun je brandblaren krijgen op je huid en in je mond en slokdarm.
Moeilijk te doseren
GHB is moeilijk te doseren. Het risico op bewusteloosheid is daardoor groot. Dit kan levensbedreigend zijn (kans op stikken), zeker in combinatie met alcohol, medicijnen of andere verdovende drugs.
Weten wat er in je drugs zit? Laat je drugs testen bij onze testservice.
Onvoorspelbaar effect
Het effect van GHB hangt van veel zaken af: voel je je goed, vrolijk, is de omgeving veilig, en is de dosis ok, dan kun je er een goede ervaring mee hebben. Maar voel je je toch al niet zo vrolijk en ben je gespannen, dan kun je je enorm beroerd voelen. Geheugenverlies is een veelvoorkomende bijwerking.
Remmingen verdwijnen
Met GHB op doe je makkelijk dingen die je anders nooit zou doen. Achteraf kun je hier spijt van hebben.
Wil je stoppen met GHB? Zo helpt IrisZorg je verder.
- Je kunt je aanmelden via je huisarts. De huisarts geeft je een verwijzing naar IrisZorg.
- We gaan samen aan de slag. Wat zijn je sterke kanten, wat zijn je valkuilen, en wanneer is de behandeling voor jou geslaagd? Dit zetten we in een zorgplan.
- We werken in kleine stappen: haalbare doelen die snel succes opleveren. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf.
- We werken samen in 3 tot 9 maanden aan resultaat: je komt van je verslaving af of je leert je verslaving onder controle houden.
- We werken ook aan andere doelen: uit de schulden komen, weer contact krijgen met vrienden en familie, problemen op je werk oplossen, je dag zinvol indelen, en weer trots kunnen zijn op jezelf.