Cocaïne
Wat doet cocaïne met je?
Veel mensen die coke gebruiken, snuiven het. Na één lijntje voel je je vrolijk, energiek en onoverwinnelijk. Perfect voor een avondje stappen. Maar helaas: dat effect duurt maar 15-60 minuten. Bijna iedereen neemt daarom meerdere keren op een avond.
Een groot deel van de problematische gebruikers rookt cocaïne uit een base-pijpje. Dit is bewerkte cocaïne. Het heet dan basecoke of crack. De werking is dan sneller, maar de risico’s zijn ook groter.
De dag of dagen erna heb je een dip. Je voelt je moe en depressief. Door de goede herinneringen aan de avond ervoor, heb je zin om snel weer coke te snuiven. Omdat je ontzettend moe kunt zijn na een avondje doorhalen, nemen sommige mensen ook coke overdag, om te kunnen functioneren.
Coke werkt in op het beloningscentrum van onze hersenen. Hierdoor is het erg verslavend, en is het moeilijk om in je eentje te stoppen. Gelukkig kan IrisZorg je helpen.
Heb ik een verslaving?
- Functioneer je emotioneel, psychisch en sociaal slechter doordat je cocaïne gebruikt?
- Lukt het je niet om zelf te stoppen of te minderen?
- Heb je steeds meer nodig om je goed te voelen?
Heb je een van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan heb je misschien al een (lichte) verslaving. Zeker weten? Check het hier.
Zo sloopt cocaïne je lijf en geest
Dit zijn de grootste risico’s.
Uitputting
Coke is een ‘upper’. Je voelt je vermoeidheid niet meer. Nadeel: daardoor kun je vaak niet meer slapen. Veel mensen raken in een vicieuze cirkel: ze gebruiken net zolang totdat ze echt niet meer kunnen, en storten in. Ze zijn volledig uitgeput.
Neus en longen
Het bekendste effect van te vaak snuiven: je neusslijmvliezen raken aangetast. Je wordt hierdoor eerder ziek. Gebruik je te lang te veel, dan kan je neustussenschotje zelfs helemaal verdwijnen.
Weten wat er in je drugs zit? Laat je drugs testen bij onze testservice.
Angst
Als je vaak en veel gebruikt, kun je paranoïde worden, in paniek raken, en je opgefokt voelen. Totaal het tegenovergestelde van die euforische, vrolijke state of mind als je net een portie hebt gehad.
Coke is versneden. Maar waarmee?
Cocaïne is altijd versneden met goedkoper spul. Tegenwoordig vaak met levamisol (antiwormmiddel voor varkens, waar je zware infecties van kunt krijgen.) fenacetine (kankerverwekkende pijnstiller) en cafeïne. Maar dat kan morgen weer anders zijn. Je weet dus nooit wat je naar binnen werkt.
Wil je je verslaving aanpakken? Zo helpt IrisZorg je verder.
- Je kunt je aanmelden via je huisarts. De huisarts geeft je een verwijzing naar IrisZorg.
- We gaan samen aan de slag. Wat zijn je sterke kanten, wat zijn je valkuilen, en wanneer is de behandeling voor jou geslaagd? Dit zetten we in een behandelplan.
- We werken in kleine stappen: haalbare doelen die snel succes opleveren. Hierdoor krijg je vertrouwen in jezelf.
- We werken samen in 3 tot 9 maanden aan resultaat: je komt van je verslaving af of je leert je verslaving onder controle houden.
- We werken ook aan andere doelen: uit de schulden komen, weer contact krijgen met vrienden en familie, problemen op je werk oplossen, je dag zinvol indelen, en weer trots kunnen zijn op jezelf.