Samen Verder: waardevolle groep van IrisCovery

groep mensen gearmd

"Als zorgprofessional met ervaringsdeskundigheid ben ik onlangs op bezoek geweest bij Samen Verder, een onderdeel van IrisCovery, locatie Doetinchem", vertelt hulpverlener Diana. "Ik ben bekend met IrisCovery. Samen met een aantal vrijwilligers van IrisCovery heb ik de eerste leergang Ervaringsdeskundigheid, verzorgd en ontwikkeld door IrisZorg en Windesheim, gevolgd en positief afgerond. Vanuit mijn verleden heb ik ervaren wat een detox opname, behandeling, therapieën en nazorg inhouden.

Toch ben ik wel benieuwd wat er nu gebeurt tijdens een bijeenkomst van Samen Verder. Cliënten die ik begeleid vanuit mijn functie Ambulant Hulpverlener nemen er deel aan. Zij geven aan dat ze er wel steun aan hebben, maar kunnen me niet echt vertellen wat het precies inhoudt. “Ja, praten met elkaar”, dat zeggen ze.

Naar Samen Verder

Ik trek de stoute schoenen aan en benader een vrijwilliger van IrisCovery met de vraag of ik een keer met een cliënt mee mag komen. Mijn cliënt weet dat ik een verslavingsverleden heb en vindt het goed dat ik een keer mee ga. De vrijwilliger heeft, zoals het hoort, eerst aan de deelnemers gevraagd of zij het goed vinden. En ze staan er open voor.

De groep start woensdagavond 13 februari om 19:00 uur. Daar aangekomen staat bijna iedereen buiten. Men begroet elkaar hartelijk en het is voor mij direct duidelijk dat er een grote betrokkenheid naar elkaar toe is. Ik val met de neus in de boter, want een vrijwilliger is jarig geweest en heeft gebak bij zich. Na het inschenken van de koffie, verdelen van het gebak en een moment van wat dollen, wordt het serieus.

Luisteren met respect

De groep bestaat uit negen personen. Ieder vertelt hoe de afgelopen week/weken zijn gegaan. Waar ze tegenaan lopen, wat goed gaat en waar ze het moeilijk mee hebben. Het mooie is dat ieder individu zijn eigen afstand heeft tot gebruik. De een is al een langere periode uit gebruik, de ander wat korter.

Iedereen luistert met respect naar elkaars verhaal en geeft elkaar advies zonder oordeel en met een open mind. Op deze avond stel ik mij bewust niet op als hulpverlener en praat mee vanuit mijn eigen ervaring.

Vanuit eigen ervaring

Als ik Samen Verder vergelijk met mijn eigen traject, dan komt het dicht bij het nazorg traject dat ik in het verleden heb gevolgd. Het verschil zit hem erin dat de nazorg werd geleid door een professional. Binnen IrisCovery leidt een herstelondersteuner dit en vanuit zijn eigen ervaring neemt hij deel aan het gesprek.

Wat ik als erg positief ervaar tijdens deze bijeenkomst is dat er ruimte is om te dollen met elkaar, en daarnaast luistert iedereen met veel respect naar elkaars verhaal. Men vindt herkenning bij elkaar en van daaruit adviseren we elkaar. Ze laten het bij de ander of het gegeven advies bij hem/haar past.

Waardevol

Als professional met ervaringsdeskundigheid heb ik Samen Verder als waardevol ervaren. Het sociale aspect van verslaving is, als ik vanuit mezelf spreek, het moeilijkst. Je neemt niet alleen afscheid van een middel, maar ook van de mensen waarmee je het gebruikte. Samen Verder geeft een mogelijkheid om mensen die in dezelfde situatie verkeren te ontmoeten, in gesprek te gaan met elkaar, herkenning te vinden en de mogelijkheid mensen te ontmoeten om gezonde activiteiten mee te ondernemen. Een aanrader voor cliënten die worstelen met hun sociale herstel."

Kom meer te weten over IrisCovery en kijk hier. Houd ook hun facebookpagina in de gaten wanneer en waar de groep samenkomt.