Kwaliteit van de zorg

Kwaliteit van IrisZorg
Bij IrisZorg staat de kwaliteit van de zorg voorop. We hebben verschillende richtlijnen om onze kwaliteit te waarborgen. In het kwaliteitsstatuut zijn uitgangspunten van de kwaliteit van de zorg vastgelegd.
Het kwaliteitsstatuut beschrijft:
- de manier waarop de integrale zorg voor de individuele cliënt is georganiseerd
- de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de betrokken zorgverleners en hun onderlinge verhoudingen.
Uitgangspunt is dat de autonomie van de cliënt zoveel mogelijk wordt gestimuleerd, en dat de kwaliteit en doelmatigheid van de zorgverlening inzichtelijk en toetsbaar is.
Om de kwaliteit van de zorg op hoog niveau te houden, gebruiken wij verder diverse onderzoeken onder onze cliënten.
Vragen aan cliënten met ROM (Routine Outcome Monitor)
Op verschillende momenten tijdens de behandeling krijgen onze cliënten een vragenlijst voorgelegd over hun zorgtraject.
De hulpverlener en de cliënt bespreken samen de resultaten. Als het nodig is, wordt de behandeling of begeleiding aangepast.
Deze herhaalde metingen noemen we ROM (Routine Outcome Monitor)
Cliënttevredenheid 2024
IrisZorg vindt het belangrijk dat cliënten tevreden zijn. We vroegen cliënten ook weer in 2024 welk cijfer ze onze zorg geven. Onze cliënten geven aan tevreden te zijn en waarderen de begeleiding/behandeling gemiddeld met een 8.2. Dit geldt voor zowel de behandeling, begeleiding, klinieken, opvang en wonen.
Met de Consumer Quality Index (CQI), een landelijk erkend meetinstrument, meten we de tevredenheid van cliënten over hun begeleiding/behandeling.

Toelichting gemiddelde cijfers cliënttevredenheid
Hier lichten we nog een aantal gemiddelde cijfers toe die cliënten ons in 2024 gaven.
- Het gemiddelde cijfer: 8.2
cijfer van 0 (heel erg slecht) t/m 10 (uitstekend) - Gemiddelde op de schaal Bejegening 4,8
1 = nooit- 2 = soms- 3 = regelmatig- 4 = meestal- 5 = altijd - Gemiddelde op de schaal Informatie behandeling 4.4 = grotendeels
1 = nee, helemaal niet- 2 = een beetje- 3 = deels 4 = grotendeels- 5 = ja, helemaal
- Gemiddelde op de schaal Samen beslissen 4,6 = grotendeels
1 = nee, helemaal niet- 2 = een beetje- 3 = deels 4 = grotendeels- 5 = ja, helemaal - Gemiddelde op de schaal Uitvoering behandeling 4,4 = grotendeels
1 = nee, helemaal niet- 2 = een beetje- 3 = deels 4 = grotendeels- 5 = ja, helemaal
Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld
Organisaties die werken met ouders en kinderen zijn gebonden aan de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is ontwikkeld om problemen sneller te signaleren en gerichter te handelen bij (een vermoeden van) geweld of mishandeling.
We signaleren situaties die een vermoeden geven van huiselijk geweld of kindermishandeling. We bevragen de cliënt proactief naar de thuissituatie en maken een inschatting van de veiligheid. We hebben aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling waarmee we overleggen. Zij raadplegen eventueel Veilig Thuis. We gaan zo nodig in gesprek met de cliënt en beslissen of we hulp organiseren of melden bij Veilig Thuis.
Gedragscode
IrisZorg werkt vanuit de waarden betrokkenheid en eigen regie; we doen wat we zeggen en we spreken elkaar aan. We werken met elkaar en met onze cliënten vanuit vertrouwen.
Wij als medewerkers van IrisZorg hebben in ons gedrag een voorbeeldfunctie en beseffen dit goed. We laten dan ook met elkaar een gedrag en handelswijze zien die positief is voor onze cliënten. Hetzelfde geldt voor onze onderlinge samenwerking. De bedoeling is dat wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag en dit bespreekbaar maken om tot oplossingen te komen.
Wij zijn een voorbeeld voor onze cliënten.
We ontmoeten elkaar in de inhoud
Wij ontmoeten graag andere organisaties om onze expertise verder te ontwikkelen. We willen samenwerken vanuit inhoud, met een open benadering en met lef.
We zijn daarom aangesloten bij het netwerk Verslavingskunde Nederland en branchevereniging Valente.
Verslavingskunde Nederland
Verslavingskunde Nederland (VKN) is een netwerk van instellingen voor verslavingszorg, cliëntenvertegenwoordigers, kenniscentra en brancheorganisatie GGZ Nederland.
Hierin brengen we kennis en kunde bij elkaar in acht programmalijnen rondom verschillende thema's. Denk aan Preventie en vroegsignalering en Sociale inclusie. Vind hier meer over VKN. Lees ook een van de factsheets Stigma en Verslaving.
Valente
In de branchevereniging Valente (fusie van Federatie Opvang en RIBW Alliantie) bundelen we de krachten met de netwerkpartners. We willen gezamenlijk het verschil maken voor mensen in kwetsbare posities in onze samenleving.
Valente richt zich als vereniging op vier speerpunten: belangenbehartiging, vakmanschap, kennisdeling en innovatie. Lees meer over Valente.