KIND VAN: expositie over kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen

KIND VAN: expositie over kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen

De expositie KIND VAN toont portretten en persoonlijke verhalen van negentien kinderen van ouders met een psychische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblematiek. Fotograaf/kunstenaar Sevilay Maria maakt in de foto’s voelbaar hoe dit de geportretteerden heeft gevormd. De persoonlijke verhalen vertellen wat deze ‘kinderen van’ in hun jeugd hebben ervaren, welke impact dat heeft op de lange termijn en hoe ze daar nu mee omgaan. Deze tentoonstelling is tot 11 september te zien in Arnhem op het Audrey Hepburnplein. Deze tentoonstelling is in samenwerking met Pro Persona, IrisZorg en Open Mind.

1 op de 6 kinderen

In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. 

Deze kinderen worden aangeduid als KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen). Het kan gaan om één of beide ouders. Ook volwassenen vallen onder deze term, zij zullen immers altijd een kind van hun ouders blijven. 

Opgroeien met een psychisch kwetsbare of verslaafde ouder heeft een levenslange impact. KOPP/KOV hebben een verhoogd risico om zelf psychische en/of verslavingsproblemen te ontwikkelen. 

Zij die opgegroeid zijn met een psychische kwetsbare of verslaafde ouder hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. De zichtbaarheid van KOPP/KOV en de beschikbaarheid van preventieve hulp voor KOPP/KOV is gering, waardoor zij beperkte aandacht en steun ontvangen. 

In de samenleving bestaat nog steeds een stigma op psychische en verslavingsproblemen. Dit maakt het lastig voor KOPP/KOV om open te zijn over hun voormalige én huidige situatie. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is essentieel om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV gezien en gehoord worden en dat zij de nodige aandacht en steun krijgen die zij verdienen. 

Daarom heeft stichting Open mind haar krachten gebundeld met MIND Naasten Centraal, de Nationale Jeugdraad, Trimbos-instituut, Met Zonder Ouders en FNO GeestKracht om de maatschappelijke kennis over KOPP/KOV te vergroten.

Activiteiten

Rondom de tentoonstelling zijn activiteiten, zoals een begeleide wandeling met een expert op 22-08 12:00 - 15:00 uur/31-08 9:00 -12:00 uur/ 05-09 12:00 - 15:00 uur. 
Ook is de documentaire Puinhoop bij Focus Filmtheater te zien op woensdag 30 augustus.  

De tentoonstelling en begeleide wandeling zijn gratis en voor iedereen.