Eén voordeur ggz Gelderse Vallei: toegankelijker en beter toegesneden op cliënt

Toegankelijke zorg in Ede

De zorg in de Gelderse Vallei maken we toegankelijker en beter toegesneden op mensen die zich melden met psychische problemen. Dit doen we gezamenlijk met Pro Persona, IrisZorg, RIBW Arnhem & Veluwe ValleiZiekenhuis Gelderse ValleiGemeente Ede en zorgverzekeraar Menzis. Er komt één centrale plek waarvandaan mensen met geestelijke gezondheidsklachten uit Ede en omgeving geholpen worden, in het gebouw de Riethorst in Ede. Waar je ook binnen komt, we kijken dan meteen waar je het best geholpen kan worden.

Eén voordeur 

Begeleidingsvormen die goed werken veranderen niet. Nieuw wordt dat er in het vervolg nog maar een voordeur is. Dit zorgt ervoor dat inwoners niet van de ene naar de andere instelling worden doorverwezen. Nieuw wordt ook: het werken vanuit een gezamenlijke, op herstelgerichte visie. Deze service in de avonden breiden we de komende periode uit. Bij de uitwerking betrekken we de huisartsen. Immers, zij zijn een belangrijke partner in het geheel. Tevens betrekken we ervaringsdeskundigen (cliënten en oud-cliënten) bij de uitwerking van de plannen.

Psychiatrische aandoeningen

Binnen een jaar moet de basis klaar zijn. Het gaat om inwoners van de regio Gelderse Vallei met ernstige, soms ook acute, psychiatrische aandoeningen waarbij sprake kan zijn van verward gedrag. Naar schatting betreft het 1,2% van de bevolking die vaak of af en toe psychiatrische ondersteuning nodig hebben.

Samenwerking met verschillende instellingen

De samenwerking is in het afgelopen half jaar ontstaan door bezorgdheid over een dreigende sluiting. Inmiddels gaat het om een kans. De samenwerkende zorgaanbieders kijken met bevlogenheid naar een verdere uitbreiding van de samenwerking. Dit doen zij door de bril van de burger - c.q. de cliënt - te kijken. Dit betekent dicht bij de mensen in de wijk, verder inzetten op preventie en digitalisering. Maar ook door - dezelfde bril - te kijken naar alle doelgroepen die hun deskundigheid nodig hebben, zoals mensen met LVG (licht verstandelijke beperking) problematiek of ouderen met psychiatrische problemen. Dus zoeken we ook de samenwerking op met ketenpartners in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg.