Een dagje naar zee voor dak- en thuislozen

"'Waar zou je het liefst heengaan als je een dag uit zou mogen, je mag uit alles kiezen.' Dit is wat ik aan mijn cliënten vroeg", zegt Dorinda Lammers, persoonlijk begeleider van dak- en thuislozen bij IrisZorg. "Tot mijn grote verbazing kreeg ik van vrijwel iedereen te horen: 'Ik zou zo graag naar zee willen gaan, gewoon naar zee, het zand op mijn voeten, het ruisen van de golven horen, de wind voelen, zoutige lippen etc.' Hoe simpel kan een wens zijn. Maar ook het vervullen van zo'n wens kost nu eenmaal geld. Toen heb ik contact gezocht met een aantal bedrijven, en gevraagd of ze me konden helpen om dak- en thuislozen uit Winterswijk en omgeving een fijne dag te bezorgen..

De reacties waren: 'Dak- en thuisloze mensen? Hebben wij toch niet in Winterswijk en omstreken?' Maar helaas zijn er ook in deze tijd mensen die geen thuis of huis hebben. De ondersteuning van de groep dak- en thuislozen uit de acht Achterhoekse gemeenten wordt geregeld vanuit Doetinchem. Daar is ook de dag- en nachtopvang van IrisZorg gevestigd. En ja, daar zijn ook dak- en thuisloze mensen uit Winterswijk bij. Ook hier zijn wel degelijk dakloze mensen, alleen zijn zij minder zichtbaar voor de maatschappij. En tenslotte zie je aan de buitenkant niet wat iemand voor leven leidt.

Terugkomende op de wens van de cliënten, een dagje uit naar de zee. Ik besloot Steakhouse Vivaldi te bellen, en te vragen of er mogelijkheden waren om met één van hun bussen op stap te gaan. Meteen werd er enthousiast gereageerd door Kevin, en kreeg ik de tip om Frank Massop (van rijschool Massop) te benaderen en te vragen of hij als chauffeur kon functioneren de hele dag. Daarmee stemde Frank meteen in. En daarnaast gaf Stef de Heer aan dat wij te allen tijden welkom zijn om met de cliënten van hun heerlijke ijs te genieten.

Mensen, wat ben ik trots op Winterswijk, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen en naoberschap hoog in het vaandel staan. Dankzij deze ondernemers kunnen wij op donderdag 21 juni met onze cliënten in een grote bus naar zee, en hebben we daarnaast nog het vooruitzicht dat we een keertje heerlijk ijs kunnen gaan eten.

Mijn dank is groot!"

Dorinda Lammers, persoonlijk begeleider IrisZorg