Campagne aandacht voor zwerfjongeren in Ede

Katherina Soetendal en Menno Kersten van Bemoeizorg Zwerfjongeren met staatssecretaris Paul Blokhuis en de Zwerfsteen

“Iedereen moet kunnen meedoen in deze maatschappij. Dat is onze belangrijkste drijfveer in alles wat we doen vanuit Bemoeizorg Zwerfjongeren Regio Ede.” Daarom zijn Katherina Soetendal en Menno Kersten vanuit Bemoeizorg Zwerfjongeren de campagne Zwerfsteen in Ede gestart, samen met Staatssecretaris Paul Blokhuis en Stichting Zwerfjongeren Nederland.

Deze campagne staat symbool voor de last die de jongeren elke dag met zich meedragen. Bemoeizorg Zwerfjongeren is een samenwerkingsverband tussen Leger des Heils en IrisZorg. Met deze campagne willen zij meer aandacht voor deze jongeren binnen de regio Ede geven. Soetendal: “We hopen deze zwerfsteen te kunnen doorgeven aan bijvoorbeeld wethouders. Het belangrijkste is dat het allemaal jongeren zijn met talenten die net zoals ons een mooie toekomst verdienen!”

Zwervende jongeren

Meedoen in de maatschappij is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe belangrijk meedoen is, beseffen we vaak pas wanneer we niet mee kunnen doen.

12.400 jongeren in ons land ervaren dit dagelijks en dragen elke dag een zware last. 12.400 jongeren zwerven. Ze missen heel veel kansen in het leven. Zij hebben geen woonruimte. Geen thuis. Meestal geen werk of opleiding. Vaak door botte pech, soms ook door eigen fouten, zoals ze zelf eerlijk toegeven. Feit is wel dat ze de weg kwijt zijn in een maatschappij die steeds complexer wordt. Toch verwachten we dat ze op hun 18e helemaal op eigen benen kunnen staan. ‘Belachelijk’, vinden ze zelf. Katherina en Menno snappen dat wel. Vanuit Bemoeizorg Zwerfjongeren proberen zij de jongeren zoveel mogelijk op de goede weg te helpen.