Arnhem voert campagne suïcidepreventie: “Praten over zelfdoding moét. Stel open vragen, hoe moeilijk ook.”

Arnhem voert de Campagne suïcidepreventie: “Praten over zelfdoding moét. Stel open vragen, hoe moeilijk ook.”

De campagne moet bijdragen aan het tegengaan van suïcide in de stad. In de campagne vertellen 4 Arnhemmers, waaronder een psycholoog van IrisZorg, hun verhaal. Hun boodschap: praat over zelfdoding. Dat lucht op en kan helpen.

De campagne richt zich vooral op mannen in de leeftijd van 40 tot 70 jaar en hun omgeving. In de groep mannen zien we al jaren het hoogste aantal zelfdodingen. Ook in Arnhem. We weten ook dat mannen in deze leeftijdsgroep het vaak moeilijk vinden om over hun mentale problemen te praten en hier hulp voor te vragen. Terwijl dat nu juist dé manier is om een ‘uitweg’ te vinden. Mensen die kampen met gedachten aan zelfdoding, willen vaak niet dood maar willen dat hun nare gedachten en/of gevoelens stoppen. Erover praten lucht op. “Praat erover” is dan ook de belangrijkste boodschap van de campagne. Want helaas is praten over zelfdoding nog steeds taboe.

Waarom deze campagne?

De gemeente Arnhem doet mee aan het programma van Supranet Community van 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Zo wil de gemeente eraan bijdragen dat niemand in Arnhem radeloos en eenzaam hoeft te sterven door suïcide. Tegelijkertijd met de Arnhemse campagne loopt ook een landelijke campagne van 113 Zelfmoordpreventie, gericht op dezelfde doelgroep. IrisZorg is betrokken bij Supranet (Suïcidepreventie Actienetwerk) samen met andere ggz-instellingen dat verder is uitgebreid met wijkteams, scholen en verenigingen.

Psycholoog bij IrisZorg Sharon Oonk deelt haar kennis over praten over zelfdoding. 

Sharon Oonk: “Wees vooral jezelf als je een gesprek over zelfdoding aangaat.”

Praten over zelfdoding is spannend, maar minder moeilijk dan je zou denken. Een gesprek kan enorm opluchten en het begin zijn van een andere uitweg. “Ook als je geen hulpverlener bent kun je echt het verschil maken”, vindt Sharon Oonk, psycholoog bij IrisZorg in Arnhem. “Wees gewoon jezelf. Je zult verbaasd zijn hoeveel je als naaste kunt betekenen.”

In haar werk als psycholoog bij zorginstantie IrisZorg heeft Sharon Oonk veel te maken met volwassenen die naast verslaving ook kampen met andere psychische en maatschappelijke problemen, zo ook zelfmoordgedachten. Juist bij deze groep komen zelfmoordgedachten vaker voor dan bij anderen. “Het kan gaan om een drank- of drugsverslaving, maar ook een gok-, internet- of gameverslaving komen voor. Een verslaving ontstaat niet uit het niets. Vaak is er ook sprake van andere problemen, op psychisch vlak en maatschappelijke problemen. Een verslaving kost vaak tijd, energie en heel veel geld. Studie, werk, familie, vrienden, gezondheid, een dak boven je hoofd: alles wat het leven de moeite waard maakt, lijdt eronder. Al gauw zien mensen door de bomen het bos niet meer en kan zelfmoord nog maar de enige oplossing lijken.”

Praten verergert de gedachten niet

“Wat ik vooral merk, is dat mensen met zelfmoordgedachten denken dat ze er alleen voor staan. Voor familie, vrienden, buren en andere bekenden is het vaak moeilijk om over zelfmoordgedachten te beginnen. Vaak denken naasten dat een gesprek gedachten aan zelfdoding aanwakkert of verergert. Dat is niet het geval. Praten zorgt ervoor dat mensen zich gehoord en gezien voelen. Voor mensen zoals ik, die in de zorg werken, is het gangbaarder om het gesprek aan te gaan. Wij zijn erop getraind en pikken signalen sneller op. Maar ook als je niet in de zorg werkt, kun je heel goed een helpende hand bieden. Gewoon door er te zijn, de ander echt te zien en het gesprek aan te gaan. Je kunt niets fout doen of fout zeggen. Luister gewoon. Dat is vaak de eerste stap naar een andere uitweg.”

Sharon Oonk: “Wees vooral jezelf als je een gesprek over zelfdoding aangaat.”

Sharon Oonk: “Wees vooral jezelf als je een gesprek over zelfdoding aangaat.”

Wees extra alert 

“Onderzoek toont aan dat mannen in de leeftijdsgroep 40-70 jaar vaker serieus nadenken over zelfdoding en ook vaker een zelfmoordpoging en zelfs fatale zelfmoordpoging doen dan in andere leeftijdsgroepen. Mannen lijken hun gevoelens minder goed te kunnen uiten en hebben geleerd gekregen dat zij hun problemen vooral zelf moeten oplossen. Vrouwen zijn over het algemeen meer gewend om te praten over gevoelens en vragen vaak tijdiger hulp. Wat we ook zien is dat het aantal fatale zelfmoordpogingen vaker voorkomt bij mensen die géén hulpverlening krijgen. Wanneer je iemand in je omgeving kent die te kampen heeft met ernstige problemen, wees dan extra alert. Het risico op zelfmoord stijgt bij mensen die tegenslag op tegenslag te verwerken krijgen. Het beste wat je kunt doen is praten. Zeg eerlijk dat je je zorgen maakt en wil helpen. Vaak opent dat de deur naar de juiste hulp.”

Maak het niet kleiner 

“Ik hoor vaak dat mensen die het gesprek over zelfdoding met de ander aangingen een afwijzende, of zelfs boze reactie hadden verwacht. Tot hun verbazing bleek vaak dat degene met zelfmoordgedachten opgelucht was dat er eindelijk over gesproken kon worden. ‘Wat fijn dat ik het met jou kan bespreken’. Heel belangrijk is wel dat je niet meteen in oplossingen gaat denken. Mensen met zelfmoordgedachten hebben al lang nagedacht over alle mogelijke oplossingen voor hun problemen. Ze zien die oplossingen niet meer en zien zelfdoding daardoor als enige uitweg. Zeg dus niet: ‘als je nu eens dit of dat doet’, maar laat de ander gewoon praten. Maak de dingen niet kleiner, maar zeg ook niet dat het leven zo mooi is. Neem de ander serieus.” 

De rol van je netwerk 

“Praten over zelfmoord is lastig, ik snap dat heel goed. Maar het helpt echt. Vraag als naaste welke rol jij kunt spelen, hoe jij hulp kunt bieden. En je zult ook zien dat er echt mensen om degene met zelfmoordgedachten heen staan of komen te staan die, net als jij, willen helpen. Juist door het samen te dragen en samen een rol te spelen, krijgt degene met zelfmoordgedachten weer het gevoel ergens bij te horen en een bondgenoot te hebben. En als je ergens niet alleen voor staat, geeft dat troost en de kracht om door te gaan.”

Zelf hulp nodig? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie

Heb je zelf gedachtes aan de dood of maak je je zorgen om iemand? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website www.113.nl of telefoonnummer 0800-0113. 

 

Campagne suïcidepreventie van start: “praten over zelfdoding moét. Stel open vragen, hoe moeilijk ook.” - Gemeente Arnhem