Gespreksgroep naasten
Leven met een partner, kind of andere dierbare met een verslaving is niet altijd even makkelijk. Je kunt soms het gevoel hebben dat je er helemaal alleen voor staat. Dat niemand begrijpt wat je meemaakt. Toch is het belangrijk om te beseffen dat er veel meer mensen zijn die iedere dag leven met de gevolgen van een dierbare met een verslaving.
Tijdens de gespreksgroep ontmoet je mensen die dezelfde problemen hebben en dus heel goed weten wat je doormaakt. Je kunt praten zonder veroordeeld te worden. Zij herkennen én erkennen situaties die je meemaakt. Je voelt je meer begrepen en je staat er niet alleen voor. Met als gevolg: je wordt sterker en weerbaarder.
Hoe ziet de groep eruit?
- Je ontmoet andere mensen die een partner of kind hebben met een verslaving. Je kunt je verhaal kwijt en je merkt dat je niet de enige bent met een dierbare die een verslaving heeft.
- Je hoort andere mensen hun verhaal vertellen. Je herkent situaties en je komt erachter dat je een bepaalde situatie misschien ook anders kan aanpakken.
- Iedere manier van deelname respecteren we. Wil je alleen luisteren? Dat mag dat ook.
Praktische informatie
- De gespreksgroep is voor naasten van mensen met een verslaving. Dat kunnen ouders of partners zijn, maar ook kinderen van mensen met een verslaving zijn welkom. Je moet echter wel minimaal 18 jaar zijn.
- De gespreksgroep is een open groep. Je mag één keer komen en je mag ook vaker komen.
- De groepsgrootte is maximaal 10.
- Deelname is gratis.
- Je mag ook deelnemen als je dierbare geen cliënt van IrisZorg is.
- Nijmegen
De gespreksgroep is in Nijmegen is elke eerste donderdag van de maand, met uitzondering van juli en augustus van 19.00 tot 20.00 uur. - Tiel
De gespreksgroep in Tiel is iedere eerste woensdag van de maand van 19.00 tot 20.00 uur. - Deventer
De gespreksgroep in Deventer is elke laatste vrijdag van de maand van 14:00 tot 15:00 uur.
Training CRAFT
Naast deze gespreksgroep voor naasten heeft IrisZorg de groepstraining CRAFT voor naasten van mensen met een verslavingsprobleem. Je leert hoe je de regie over je leven kunt vasthouden of kunt verbeteren.
Daarnaast gaan we in op het stellen van grenzen, het herkennen van boosheid en het omgaan met het gebruik van je naaste. Het leren en herkennen van elkaar staat centraal. In meerdere regio’s kun je deelnemen aan de CRAFT.