Maatjes: “Wat ik super vind is hoe je Peter ziet opbloeien.”

Peter (61 jaar) en Tim (21 jaar) zijn nu bijna een jaar maatjes via het Maatjesproject van IrisZorg. Peter: "Ik woonde bij IrisZorg, had woonzorg, zat met schulden, zonder huis en was gedeprimeerd. Mijn behandelaar vertelde toen over het maatjesproject. In eerste instantie zag ik het niet zitten. Maar uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan."

Wennen

Voor Peter en Tim was het eerst wel even wennen, onder andere door het leeftijdsverschil. Gelukkig was dit snel over. Nu spreken Tim en Peter elke vrijdagmiddag af om bijvoorbeeld te gaan wandelen of te winkelen.

Interesse in elkaar

Peter: "We hebben inmiddels alle stadswandelingen in Nijmegen wel gehad. Je moet eens naar boven kijken, dan zie je hoe mooi Nijmegen is." Tim: 'We hebben gewoon interesse in elkaar. Peter heeft veel kennis, niet normaal. Hij vertelt van alles over de scheepvaart. Peter vult aan: "Het is ook niet dat we het altijd maar over mij hebben. We hebben het ook over bijvoorbeeld de opleiding
van Tim."

Inmiddels komen ook alle problemen op tafel. Peter: "Ik vertel Tim nu van alles. Ik vertrouw hem gewoon. We zijn steeds meer vrienden geworden. Op een gegeven moment loopt het vanzelf."

Iemand vooruit helpen

Peter heeft veel aan de afspraken met Tim. Peter: "Ik zie echt per week vooruitgang. Een groot deel van mijn herstel komt door dit maatjesproject. Ik kan mijn ei kwijt. Er lag echt een steen op mijn maag. Het helpt natuurlijk ook dat alle andere problemen zijn opgelost. Ik kan het echt iedereen aanraden." Tim is ook enthousiast: "Je kan er iemand echt mee vooruit helpen. Wat ik super vind is hoe je Peter ziet opbloeien. Je merkt dat het veel beter gaat."

Peter heeft nu net een eigen huis en is aan het klussen. Hij is er weer helemaal aan toe om op zichzelf te gaan wonen. Peter: "Ik wil gewoon weer voor mijzelf zorgen. Doordat ik een maatje heb, is het allemaal veel sneller gegaan." Peter en Tim geven allebei een compliment voor de match: "Er is echt goed gekeken of we bij elkaar zouden passen."

Interesse om zelf maatje te worden?

Kijk op www.werkenbijiriszorg.nl of neem contact op met Eric Dechnar (e.dechnar@iriszorg.nl).

Het Maatjesproject

Maatjes zijn voor onze cliënten erg belangrijk om weer deel te nemen aan de maatschappij. Hun ondersteuning zorgt voor zelfvertrouwen en voorkomt dat cliënten terugvallen in gebruik of in een isolement raken. Vrijwilligers ontvangen begeleiding, een onkostenvergoeding en verzekering van IrisZorg. Ook wordt er gezorgd voor scholing en worden er regelmatig activiteiten als ontmoetingsdagen en workshops georganiseerd.