Maatjes: “Anin heeft mij naar buiten getrokken”

Maatjes rechts maatje Anin en links Patricia

“Mijn leven is nu omgeslagen, dankzij Anin”, zegt Patricia over haar maatje. “Anin heeft mij naar buiten getrokken. Ik geniet nu van het leven.” Patricia koos voor het maatjesproject om sociale contacten op te bouwen en er meer op uit te gaan. Dat is gelukt met maatje Anin. Ze heeft nu veel meer contacten en positieve ervaringen. “Ik ben veel minder emotioneel en minder gestresst. Ook ben ik zelfstandiger geworden.”

Leren kennen

In het begin dacht Patricia dat ze gelijk allemaal actviteitenmoesten ondernemen. “Dat maakte me onrustig en gestresst.” Maar Anin bouwde het rustig op. Anin: “We hebben de eerste afspraak bewust kort gehouden en hebben elkaar eerst beter leren kennen.” Patricia: “We konden al snel met elkaar lachen.” Als ze elkaar ontmoeten praten ze vaak eerst even bij. “Als we de problemen hebben gehad, dan is het gelukkig weer tijd voor leuke dingen”, vertelt Patricia. Ze ondernemen van alles: ze wandelen, winkelen en ze maken af en toe een uitstapje.

Samen koken

Anin haalde Patricia over om samen te gaan koken. Patricia: “Dat hadden we afgesproken tijdens het kennismakingsgesprek. Ik deed het eerst met tegenzin, maar ik ben het steeds leuker gaan vinden.” Dit merkte Anin ook op. “Op een gegeven moment kwam ze zelf ook met ideeën voor gerechten. Ons favoriete gerecht is tagliatelle met verse spinazie en roomsaus.” Patricia lachend: “Ik zag voor het eerst verse spinazie.” 

Lol hebben

Vrijwilliger Anin gaat graag naar Patricia. “Ik haal er veel voldoening uit om te zien hoe het nu met haar gaat.” Patricia: “Ik kijk uit naar de bezoeken.” Ze twijfelde aanvankelijk over de leeftijd van Anin, die een stuk jonger is. “Ze had bijna mijn dochter kunnen zijn. Achteraf vind ik het juist prettig. Het is tenminste geen wijze oude vrouw of begeleider. Met Anin maak ik lol.” 

Interesse om zelf maatje te worden?

Kijk op www.werkenbijiriszorg.nl of neem contact op met Eric Dechnar (e.dechnar@iriszorg.nl).

Het Maatjesproject

Maatjes zijn voor onze cliënten erg belangrijk om weer deel te nemen aan de maatschappij. Hun ondersteuning zorgt voor zelfvertrouwen en voorkomt dat cliënten terugvallen in gebruik of in een isolement raken. Vrijwilligers ontvangen begeleiding, een onkostenvergoeding en verzekering van IrisZorg. Ook wordt er gezorgd voor scholing en worden er regelmatig activiteiten als ontmoetingsdagen en workshops georganiseerd.