Chemsex

Wat doet chemseks met je?
Als je drugs gebruikt om seks te hebben, noemen we dit chemsex of ‘Party and Play'. We zien dit het vaakst bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transpersonen. Ook experimenteren heterostellen en swingers er soms mee. Het doel van het drugsgebruik is meestal om langdurige seks te hebben, de seksuele beleving te versterken of de seksuele prestaties te verbeteren. Daarnaast is het vergroten van de eigenwaarde een belangrijk aspect.
Chemsex kan voor problemen zorgen. Want de combinatie van drugs en seks is niet zonder risico’s. De drugs die worden gebruikt hebben positieve én negatieve effecten.
Ze maken je euforisch, energiek, zelfverzekerd en geil. Dit verlaagt je remmingen en zorgt ervoor dat je grenzen vervagen. Het onderdrukt je hongergevoel en je tijdsbesef waardoor je uren- of dagenlang seks kunt hebben zonder goed voor jezelf, je grenzen en je lijf te zorgen.
Uiteindelijk kun je merken dat je op verschillende aspecten van je leven vastloopt. Hoe vaker en intensiever je gebruikt, hoe sneller en zwaarder de negatieve uitwerkingen zoals uitputting, slaapproblemen, depressie of geen seks meer (kunnen) hebben zonder chems. Ook kan er lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid ontstaan, waardoor je ook chems gaat gebruiken zonder seks. IrisZorg kan je helpen stoppen of minderen.
Veelvoorkomende drugs bij chemsex
De drugs die we vooral zien bij chemsex zijn uppers zoals 4-MMC, 3-MMC, cocaïne, XTC/MDMA en crystal meth. En downers zoals GHB, GBL en ketamine. Ook worden poppers en erectiestimulerende middelen gebruikt. Het aanbod van middelen wisselt en sommige middelen zijn trendgevoelig. Je kunt de middelen soms snuiven, roken, booty bumpen en slammen of injecteren. Bij slammen is het risico op afhankelijkheid het grootst omdat het middel direct in de bloedbaan komt. Ook is er een ernstig verhoogd risico op een overdosis of een infectie door verkeerd injecteren of het hergebruiken van injectienaalden.
"Je gaat over je grenzen heen. Je laat dingen gebeuren die je niet zou doen als je gezond bent en niet onder invloed. Je doet alles om aandacht te krijgen."
Heb ik een verslaving?
- Functioneer je emotioneel, psychisch en sociaal slechter doordat je drugs gebruikt met de intentie om seks te hebben?
- Lukt het je niet om zelf te stoppen of te minderen?
- Heb je steeds meer nodig om je goed te voelen?
- Is seks of intimiteit onlosmakelijk verbonden met drugsgebruik?
- Ervaar je een sterke zucht om te gebruiken in perioden als je even niet gebruikt?
Heb je een van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, dan heb je misschien al een (lichte) verslaving. Zeker weten? Check het hier.
Zo slopen crystal meth je lijf en geest
Dit zijn de grootste risico’s.
Hersenschade
Crystal meth werkt lang door en werkt direct ook door als je hersenen uitgeput zijn. Hierdoor is het schadelijker voor de hersenen dan veel andere middelen. De hersenen hebben ook langer nodig om te herstellen dan bij veel andere chemische drugs het geval is. Omdat je hersenen hard moeten werken hebben ze een veel te hoge energiebehoefte. Daardoor ontstaat er een chemische disbalans in je hersencellen die tot schade aan bijvoorbeeld je DNA kan leiden.
Depressie
Hoe meer crystal meth je gebruikt om met negatieve en ongemakkelijke gevoelens om te gaan, hoe groter het risico bestaat dat je steeds meer gaat gebruiken en afhankelijk raakt. Op de lange termijn kun je depressieve gevoelens krijgen en zelfs gedachten krijgen dat je dood wil. Ook achterdocht, paranoia en psychoses kunnen optreden. Je eigen vermogen om met depressie, angst en stress om te gaan raakt uitgeput. Zelfs de kleinste dingen kunnen een enorme tegenslag zijn en je kunt jezelf niet meer emotioneel reguleren.
Uitputting
Net als XTC en speed is crystal meth een upper. Je wordt energiek en raakt het tijdsbesef kwijt. Bij slammen heb je sneller opnieuw de behoefte om te gebruiken, door de snellere werking via de bloedbaan. Als het uitgewerkt is, krijg je een enorme kater. Naast uitputting, kun je last hebben van intense stemmingswisselingen, angst of een verlaagd libido. Risico is dat mensen opnieuw gebruiken om zich niet meer uitgeput te voelen.
Lichamelijke afbraak
Door gebrek aan goede voeding en rust takel je lichamelijk af en je lichaam loopt op lange termijn ernstige schade op, zoals nierschade, afbraak van spierweefsel en gebitsschade door een droge mond en knarsetanden. Ook kun je veel gewicht verliezen en een slechte weerstand krijgen.
Weten wat er in je drugs zit? Laat je drugs testen bij onze testservice.
Wil je je verslaving aanpakken? Zo helpt IrisZorg je verder.
- Je kunt je aanmelden via je huisarts. De huisarts geeft je een verwijzing naar IrisZorg in Arnhem.
- We gaan samen aan de slag. We maken een zorgplan dat aansluit bij je doelen op het gebied van middelengebruik, seksualiteit en op andere leefgebieden waar zorgen zijn.
- Wij werken samen aan jouw doelen: je komt van je verslaving af of je leert je verslaving onder controle houden.
- Wij bieden je zo nodig psychologische ondersteuning door middel van gesprekken bij een GZ-psycholoog. Hierin kan bijvoorbeeld CGT, EMDR of groeps- of individuele schematherapie worden ingezet.
- Wij diagnosticeren en behandelen of verwijzen je voor lichamelijke problemen die je hebt opgelopen door gebruik.
- Wij hebben expertise in huis over seksuele gezondheid (SOA’s, PrEP), we kunnen testen, behandelen of doorsturen waar nodig.
- We werken ook aan andere doelen: uit de schulden komen, weer contact krijgen met vrienden en familie, problemen op je werk oplossen, je dag zinvol indelen en weer trots kunnen zijn op jezelf.