Waarschuwing: zeer hoog gedoseerde ecstasypillen in omloop

Er zijn sinds eind november meerdere ecstasypillen ingeleverd bij verschillende testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) die een zeer hoge hoeveelheid MDMA bevatten (meer dan 300 mg). Inname van een dergelijke hoeveelheid MDMA kan levensbedreigend zijn. Het gaat om een langwerpige beige-gouden pil met een audi logo. De pillen zijn op verschillende plekken in het land ingeleverd.

Effecten en extra risico’s

MDMA is de werkzame stof in ecstasypillen. Het gebruik van ecstasy is nooit zonder risico. Hoge hoeveelheden MDMA in ecstasypillen kunnen onder andere leiden tot oververhitting. Deze oververhitting kan ervoor zorgen dat de nieren, lever en/of hart niet goed meer werken. Hierdoor kan iemand in een levensbedreigende situatie terecht komen en zelfs overlijden.

Advies voor gebruikers en omgeving

Gebruik deze pil absoluut niet. Als iemand deze pil toch al heeft ingenomen en daardoor hevige effecten ervaart, schakel snel de medische diensten (EHBO of ambulance) in en probeer de persoon in kwestie in de tussentijd zoveel mogelijk te kalmeren.

Drugsgebruik is nooit zonder risico’s. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet. Gebruik je toch? Laat je drugs dan testen bij het DIMS (zie voor testadressen https://www.drugs-test.nl/waar-drugs-testen/ en hier bij IrisZorg: https://www.iriszorg.nl/test-je-drugs)

Download de Red Alert app om direct op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs en het verloop van lopende waarschuwingen.