Werken als therapie

Jaarbericht 2010-2011
Nadenken over verslaving, proberen je leven inzichtelijk te maken…  Bij veel cliënten in de Kliniek Verslavingszorg werkt het. Maar mensen met een licht verstandelijke beperking of die op een andere manier kwetsbaar zijn, hebben meer aan een praktische benadering om grip op hun leven te krijgen. Voor deze groep ontwikkelde IrisZorg een aanpak waarin dagbesteding een grote rol speelt.

Mensen met verslavingsproblemen kunnen voor behandeling onder meer terecht in de Kliniek Verslavingszorg in Arnhem. Daar kicken ze af en leren ze om te gaan met een leven zonder of met minder middelengebruik of gokken.

Piekeren

Niet iedereen heeft baat bij de gangbare therapie, zo blijkt. Dat geldt onder meer voor mensen met een licht verstandelijke beperking. “Als ik de hele dag therapie zou hebben, krijg ik de neiging om te piekeren”, aldus een cliënt.
Dus ontwikkelde IrisZorg een nieuwe aanpak. De kliniek geeft praktijkgerichte trainingen en de cliënt krijgt praktische bezigheden buitenshuis. Dat sluit beter aan bij de mogelijkheden van deze groep. 

Zelfvertrouwen

Cliënten werken twee dagen per week. Ze maken kennis met diverse projecten. Ze leren bijvoorbeeld hout bewerken of fietsen repareren in de werkplaats. Of ze helpen bij het groenonderhoud in de tuinen van IrisZorg.
Dankzij deze daginvulling leren cliënten dat ze de tijd, die ze eerst kwijt waren aan hun verslaving, op een positieve en gezonde manier kunnen invullen. Bovendien groeit hun zelfvertrouwen. De problemen staan niet meer centraal, ze zijn meer bezig met wat wél goed gaat. Hun dag heeft structuur en ze doen arbeidsvaardigheden op.

Behoud werk

Er is nog een voordeel. Als cliënten verhuizen vanuit de kliniek naar een woonvoorziening van IrisZorg of een andere instantie, kan deze dagbesteding blijven doorlopen. Een cliënt: “Ik ga naar het RIBW, maar blijf in de loods werken. Misschien kan ik timmerman worden.”