Over XTC

XTC werkt oppeppend en het heeft een waarnemingsveranderende werking. Daardoor verandert uw stemming en gedrag. U voelt meer energie en uw waarneming is intenser (kleur en geluid). XTC geeft u een blij gevoel en kan u in euforie brengen. Dit kan leiden tot overmoed. Het gevoel van verbondenheid met anderen neemt toe. Hierdoor kunt u sneller intiem en vertrouwelijk zijn met anderen. Als XTC is uitgewerkt, heeft u meestal een down en vermoeid gevoel. Zo kan depressie ontstaan.

Hoe werkt XTC?

De werkzame stof van XTC is MDMA. MDMA werkt in op het centrale zenuwstelsel door het vrijmaken van de neurotransmitters serotoninen en in mindere mate dopamine en noradrenaline. Het versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. XTC wordt meestal in pilvorm gebruikt. Een pil begint te werken na 20 tot 60 minuten. Na ongeveer 4 tot 6 uur is het effect niet meer merkbaar.
Uiteraard is de duur van de werking ook afhankelijk van de dosering.

Wat zijn risico's?

  • Gevaarlijk voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte, epilepsie, astma.
  • Serotonine kan angstaanvallen, depressies en psychoses versterken.
  • XTC kan hartkloppingen en misselijkheid veroorzaken; sommige mensen raken hiervan in paniek.
  • Vermoeidheid wordt niet gevoeld. Mensen kunnen langer doorgaan en meer bewegen, waardoor oververhitting en/of uitdroging kan ontstaan (kans wordt versterkt door weinig te drinken en warme ruimtes).
  • De pillen bevatten lang niet altijd (alleen) MDMA en de dosering van de werkzame stoffen blijkt te variëren. Hierdoor kan de gebruiker verrast worden door onverwachte en ongewenste effecten. 

Meer informatie over XTC en XTC-gebruik vindt u in het boek Van Alcohol tot XTC

Lees ook eens het factsheet De Stand van zaken rond XTC dat het Trimbosinstituut speciaal voor beroepskrachten heeft opgesteld.