Onze studenten van Irisz doen mee

Onze studenten Ananda, Bram en Farzad doen mee met Ik Pas! Ze drinken 30 dagen geen alcohol. Elke week schrijven ze een blog op Facebook. Volg ze: www.facebook.com/irisz Maar ook hieronder kun je hun ervaringen lezen.

IK PAS: OP DE HELFT! (BLOG II)

IRISZ·DONDERDAG 16 MAART 2017

Onze 3 dappere studenten Ananda, Bram en Farzad zijn alweer op de  helft van IK PAS: een maand lang zonder alcohol. Lees hier hoe het tot  nu toe gaat!

Twee weken IKPAS achter de rug! Was het een beetje te doen? 
Ananda  (21): Wow alweer op de helft van IKPAS! Tot nu toe heb ik het vrij  makkelijk gehad! Afgelopen zaterdag was ZSAZSA SU ( een groot R&B  feest in de Ziggo dome ) en ik kon natuurlijk niet drinken. Maar de  oplossing was makkelijk, ik ben gaan bob-en! Het was een heel leuk feest  en ik ben niet in de verleiding gekomen om te drinken. 

Bram  (21): Jullie zijn zeker wel benieuwd of ik het nog volhoud. Het lukt me  nog steeds! Twee weken nuchter, ik moet zeggen dat het me wel bevalt. Ik  voel me een stuk fitter en sporten houd ik hierdoor beter vol. Het was  wel weer moeilijk de afgelopen week. Ik was 2 dagen weg met mijn  vriendin omdat we 1 jaar samen waren. Dit moet gevierd worden met  speciaalbiertjes dachten we! Helaas kon dit nu niet.

De  zaterdagavond was ik weer eens poolen met vrienden en dit keer had ik  het moeilijker met het niet drinken dan de vorige keer. Het bleef in  mijn gedachten om gezellig mee te doen, ergens vind ik het ook wel saai  niet drinken…. 30 dagen, het valt nog best tegen.

Het derde moment is  alweer aangebroken in 4 dagen, open-sluit werken. Het was weer lekker  weer dus de terrassen liepen vol, iedereen zat lekker biertjes te  drinken en te borrelen. Na die middag en avond had ik toch echt wel weer  een biertje verdiend. Tot verbazing van mijn collega’s lukte het me nog  steeds om Nee dankjewel te zeggen. 

Farzad (25): Ook voor mij zijn er al 2 alcohol vrije weken voorbij. De tijd is snel gegaan en ik heb geen behoefte aan alcohol gehad. 

Merken jullie al een verschil? 

Ananda  (21): Na het stappen was ik alleen een klein beetje moe, maar verder  had ik nergens last van! Ik merk verder niet super veel verschil met  voor IKPAS, maar dit komt omdat ik over het algemeen al niet veel dronk.  Nu de zon weer is begonnen met schijnen, kan ik niet wachten om weer te  gaan terrassen met vriendinnen, maar ik heb er vertrouwen in dat ik  IKPAS het ga volhouden! 

Bram (21): De schoolweek begint weer en  ik ben toch weer fit op die maandag die normaal vermoeiend is. Nu  realiseerde ik me dat het een enorm verschil is. Wat me vooral opviel is  dat ik me minder verheugde op het weekend, normaal leef ik er voor! Ik  ga mezelf nu niet extra verwennen in het weekend, geen druppel. Wel heb  ik een nieuwe verslaving erbij…. Serie kijken, het houd me van de  straat! Soms wat minder leuk dan met vrienden, maar soms wel wat  verstandiger. Zo dit was mijn week weer, volgende week een nieuw blog!

Farzad (25): Als  ik in een restaurant of in een café eten en drinken bestel, dan moet ik  altijd aan het “IkPas” project denken. Ik realiseer me in deze periode  dat ik geen alcohol kan drinken. Ik denk dat mensen
die het  gewend zijn om elke weekend alcoholische dranken te nuttigen, dit  project ook aan kunnen. Je bent immers niet alleen. Daarnaast denk ik  dat je nieuwe dranken gaat proberen die geen alcohol bevatten en in de  toekomst vaker voor dit soort drankjes kiest in plaats van een biertje.

Week 1 


Onze 3 dappere studenten Ananda, Bram en Farzad zijn nu een week bezig met IK PAS: een maand lang zonder alcohol. Lees hier wie ze zijn, waarom ze meedoen en hoe het bevalt! En waarom doen 3 studenten eigenlijk mee aan IK PAS?

Hoe zag je alcoholgebruik er uit voor IK PAS?                                      
Ananda (21): Toen ik 16 jaar was, was het nog legaal om op je 16e te drinken en daar hebben mijn vriendinnen en ik het aardig van genomen die tijd! Elk weekend gingen we stappen en werd er van te voren goed ingedronken. Een weekend thuis op de bank zitten was geen optie voor mij.                                                                                                                                          

Na dat een jaar of 2  gedaan te hebben en elke week naar de zelfde club gaan saai begon te worden, ben ik langzamerhand minder gaan drinken en ging ik minder vaak uit. Maar nu ik op mezelf woon in de grote stad begint het uitgaan weer te kriebelen!
Als ik nu naar mezelf kijk drink ik niet super veel. Af en toe een wijntje met vriendinnen op een terras of bij een avondje stappen. Ik drink dus niet meer zo vaak en juist daarom ben ik benieuwd of dit een makkelijke uitdaging voor mij gaat worden.

Bram (21): Hoe mijn drankgebruik was voor dat ik mee ging doen? Nou, ik ben een 21 jarige student dus zoals je al verwacht lust ik zeker wel een biertje! Mijn hobby´s zijn ook voornamelijk gezelschapsdingen zoals een potje poolen, darten, bordspellen of kaarten. De perfecte combinatie hierbij is een stel maten en een biertje.         Wat ook een drankritueel van me is, is een biertje drinken na het werk. Ik werk in de horeca en hier zijn veel mensen die hem ook wel lusten! De valkuil hiervan is dat je zonder het door te hebben gemakkelijk 5 à 6 dagen in de week alcohol drinkt. Doordeweeks waren het vaak maar een paar biertjes op een avond, in het weekend waren het er een stuk meer. De gevolgen hiervan merkte ik in januari: de kerstvakantie was weer een ‘aanslag’ op mijn lichaam geweest. Veel  feestjes en uiteraard oudjaarsavond.           Ik merkte aan mezelf dat ik eigenlijk iedere dag erg moe was, sporten kwam er niet van, schoolwerk bleef ik uitstellen. Kortom: ik kwam niet verder met de dingen die ik in mijn dagelijks leven moest aanpakken. Hierdoor wilde ik zelf al beginnen aan een maand niet drinken maar het probleem is dan natuurlijk: wanneer begin je eraan? Het ‘Ik Pas’ project kwam dus als geroepen! Wat het nog leuker maakt is om mijn ervaringen met jullie te delen en hier een blog over te schrijven.

Farzad (25): Voor ik aan dit project deelnam, wist ik dat het voor mij makkelijker zou zijn dan voor de andere deelnemers. Maar ik wilde de uitdaging wel aangaan. Ik drink bijna nooit alcohol. Dit komt doordat ik niet in de gelegenheid kom: door een BOL-opleiding en een bijbaantje heb ik weinig tijd om uit te gaan. Aangezien ik het heel erg leuk vind op school, stage en werk, kan ik dit ook goed volhouden. Mijn vrienden drinken ook zelden, waardoor er niet zo vaak alcohol tevoorschijn komt als ik met hen afspreek.

Hoe is het jullie vergaan de afgelopen week? Nog in de verleiding gekomen om te drinken?
Ananda:  Jeeej het is zaterdag, nog even werken en daarna klaarmaken en met de meiden op stap! Meestal doen we van te voren een lekker wijntje, maar voor vanavond heb ik spa rood gekocht. Ik hoef niet te BOB-en, dus het voelt wel een beetje raar dat ik aan de frisdrank zit, maar het maakt het er niet minder gezellig door! Mijn beste vriendinnen drinken zelf ook niet veel meer, dus dat maakt de uitdaging nog makkelijker. Eenmaal aangekomen in Nijmegen blijkt er een leuk feestje in de Drie Gezusters te zijn. We besluiten om daar heen te gaan en hebben een top avond gehad. Ik vond het helemaal niet moeilijk om niet te drinken, omdat we het altijd gezellig hebben. Met of zonder alcohol!                         

Toen ik drie fris bestelde en daar een foto van maakte moest de barman wel lachen, haha. Ik heb een super gezellige avond gehad en lag pas rond half 5 in bed. De volgende dag had ik nergens last van en was ik eigenlijk super fit! Aankomende zaterdag staat ZSA ZSA SU op de planning (Een groot Urban feest in de Ziggo Dome), ben je benieuwd of ik IKPAS! volhoud?  Lees volgende week woensdag weer mijn blog! 

Bram: Het gaat goed, ik heb nog niet toegegeven aan de neiging naar drank of aan de groepsdruk. Wel heb ik al een aantal momenten gehad waarop ik normaal gesproken een biertje had gedronken. De vrijdagavond daar begon het mee, een erg drukke avond gehad op het werk en mijn collega’s vroegen me of ik nog even snel een biertje met ze dronk. Ik had er onwijs veel zin in want je verdient toch een biertje na een harde werkavond! Toch heb ik nee gezegd en de dag erna was ik er erg blij mee. Ik heb maar 6 uurtjes geslapen en toch was ik topfit in de ochtend, dit zou normaal gesproken niet het geval zijn geweest.      

Het tweede moment kwam vrij snel want het was heerlijk weer zaterdagmiddag en een vriend van me zat een biertje te drinken op het terras. Ik vertelde hem dat ik een maand niet dronk en hij zei: waarom beperk je het drinken dan niet tot het weekend? Ik dacht ja hier heb je gelijk, maar mezelf kennende begint het weekend op donderdag en is maandag ook nog een beetje weekend. Niet zo’n goed idee voor mij dus, ik heb er niet aan toegegeven.  

Het derde en moeilijkste moment was de zaterdagavond. Ik had afgesproken met een paar vrienden om te gaan poolen en darten: dit is een moment waarop ik altijd bier drink. Mijn vrienden dronken wel bier en ik baalde eerlijk gezegd…. Dit is eigenlijk erg slecht vond ik, die 30 dagen moet toch wel lukken?!?!  Hoe ze me noemden zal ik jullie niet vertellen maar het stereotype beeld van hoe jongens tegen elkaar kunnen doen kwam toch erg omhoog! Ik hield me sterk en heb niet gedronken, wel was ik pas om 4 uur thuis! Dus het kan, een gezellige poolavond hebben zonder bier.

Zondag was het volgende moment, open-sluit gewerkt dus een biertje als afsluiter past alweer (hier dacht ik bij mezelf: sow het drink-moment doet zich echt iedere dag voor….)    Maandag weer de eerste schooldag en ik ben naar de sportschool gegaan. Ik was topfit, dit ligt denk ik toch aan dat ik niet gedronken heb.  ’s Avonds  kwam een vriend langs die een biertje dronk, ik zat alweer aan de spa rood. Nou , dit was in een notendop wel mijn eerste alcoholvrije week en ik moet zeggen het bevalt me erg goed! Ik voel me nu al fitter!

Farzad: Voor mij is er nu al een alcohol vrije week voorbij. De tijd is snel gegaan en ik heb geen behoefte aan alcohol gehad. Makkelijk dus!