Over heroïne

Heroïne heeft een sterk verdovende werking. Daardoor verandert uw stemming en gedrag. U wordt kalm en ontspannen. Heroïne kan ervoor zorgen dat u pijn, verdriet en angst niet meer voelt. Ook kunt u in zichzelf gekeerd en onverschillig raken: de buitenwereld doet er niet meer zo toe. Het heeft ook een effect op het lichaam: het verlaagt de bloeddruk, geeft problemen met de spijsvertering, het werkt dempend op de ademhaling en het vermindert pijn.

Hoe wordt heroïne gebruikt?

‘Chinezen’ is de meest voorkomende gebruiksmethode. Bij chinezen wordt heroïnepoeder op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De vrijkomende dampen worden door een kokertje opgezogen en komen zo rechtstreeks in de longen terecht. De heroïne begint op die manier te werken na 7 tot 10 seconden. Heroïne kan ook gespoten worden. De heroïne begint dan te werken na 15 tot 30 seconden. Het is ook mogelijk om heroïne te roken (vermengd met tabak) of te snuiven.
Het sterk verdovende effect van heroïne is hevig (het creëert een ‘flash’). Het spuiten van heroïne heeft het meest hevige effect. Heroïne werkt ongeveer 4 tot 6 uur. Dit is mede afhankelijk van de dosering en manier van gebruik

Risico’s van heroïne

  • Heroïne werkt dempend op het ademhalingscentrum; daardoor kan de ademhaling stoppen (overdosis). Dit is extra gevaarlijk in combinatie met alcohol, medicijnen en andere drugs die ook dempend werken op dat centrum. Combinatiegebruik maakt dat het effect minder voorspelbaar wordt.
  • Doordat pijn minder gevoeld wordt, kunnen ziektes te laat worden opgemerkt.
  • Door het veelvuldig roken van (verontreinigde) heroïne kunnen longproblemen ontstaan. Dor het gebruik van verontreinigde naalden kunnen infectieziekten overgebracht worden. Veel heroïnegebruikers hebben last van obstipatie en zij hebben vaak minder zin in sex.
  • Heroïne is erg verslavend, zowel geestelijk als lichamelijk.
  • De lichamelijke verslaving ontwikkeld zich snel. Als heroïne is uitgewerkt treden er in vergelijking met andere drugs vrij snel ontwenningsverschijnselen op. Daarnaast went het lichaam vrij snel aan heroïne: het lichaam heeft al snel meer nodig heeft om hetzelfde effect te voelen. Hierdoor kun je snel in een spiraal van steeds herhalend gebruik komen.

Meer informatie over cocaïne en het gebruik vindt u in het boek Van alcohol tot XTC.