Over gamen en social media

Dat gamen verslavend kan zijn, is niet verwonderlijk. Winnen… Steeds een level verder… Of elke keer een hogere score … Gamers zijn voortdurend bezig om hun eigen prestatie of die van de groep waarin ze spelen te verbeteren. Extra punten of extra status binnen de groep geven de kick. Ongeveer twee tot drie procent van de gamers zijn verslaafd. Dit zijn vooral jongens tussen de 16 en 20 jaar.

Wat merkt u?

Kick, afleiding voor dingen die minder goed gaan, virtuele identiteit geeft zelfvertrouwen

Nadelen zijn er ook

Gamen verdringt sombere, verdrietige, eenzame of onzekere gevoelens. Dit kan leiden tot depressiviteit en andere emotionele problemen. Lichamelijke klachten kunnen ontstaan als het gamen ten koste gaat van maaltijden, lichaamsbeweging of nachtrust. 

Verslaving aan social media 

U heeft het gevoel dat u alles moet weten, niets mag missen en alles moet bijhouden. De hele dag bent u bezig om Facebook bij te werken, tweets te plaatsen en de nieuwssites na te lopen. Zonder computer, laptop, tablet of smartphone voelt u zich niet compleet.

Wat merkt u?

Het geeft u een goed gevoel om het groeiend aantal sociale contacten goed te onderhouden. Het is goed voor uw zelfbeeld om steeds goed geïnformeerd te zijn en die informatie ook te delen met de mensen in uw digitale wereld.

Nadelen zijn er ook

Vermoeidheid, slaaptekort, concentratieproblemen.