Tips

U maakt zich zorgen om uw partner, kind of vriend(in), omdat u vindt dat hij of zij problemen heeft met een verslaving. U wilt een goed gesprek met hem of haar aangaan. Maar wat is een goed gesprek?

Maak uw zorgen duidelijk, maar toon ook begrip

U spreekt uw partner, kind of vriend aan op iets wat niet goed gaat. Zonder goede balans tussen begrip en kritiek, groeit het schuldgevoel. Dit heeft vaak een averechts effect: drank, drugs, gamen of gokken worden gebruikt om hiervoor te vluchten. Maak daarom ook complimenten over de dingen die wel goed gaan; hoe groter het gevoel van eigenwaarde, hoe makkelijker het is om te veranderen. 

Voer een open gesprek

Vraag uw partner, kind of vriend zonder verwijten waarom drank, drugs, gamen of gokken belangrijk zijn. Hoe voelt het om onder invloed te zijn? Waar zit de spanning bij het gamen? Wat is de uitdaging van gokken? En: wat leveren drank, drugs, gamen of gokken hem of haar op? Deze open, niet-aanvallende benadering geeft ruimte om daarna ook de nadelen te bespreken. U kunt dan ook vragen of uw partner, kind of vriend vindt dat het gebruik nog onder controle is of dat er een probleem is.

Zeg wat u vervelend vindt

Het is belangrijk dat uw partner, kind of vriend weet dat zijn gedrag gevolgen heeft voor de mensen in zijn omgeving. Probeer duidelijk te maken welke dingen u vervelend vindt. Ga daarbij uit van uzelf. Bijvoorbeeld: tijdens een avondje stappen, zat uw partner constant achter de gokkast. Verwijt uw partner niet dat hij te veel gokt, maar benoem de gevolgen voor u: u had een saaie, eenzame avond. Hij legt dan (op termijn) zelf het verband tussen uw vervelende avond en zijn gedrag.

Maak afspraken

Probeer afspraken te maken over het gebruik van drank of drugs of over de tijd (en geld) die uw partner, kind of vriend besteedt aan gamen of gokken. Na een bepaalde periode bekijkt u samen of het gelukt is de afspraken na te komen.

Los geen problemen op die door de verslaving zijn ontstaan

Drank, drugs, gokken of gamen speelt een grote rol in het leven van uw partner, kind of vriend. Hierdoor ontstaan problemen, bijvoorbeeld schulden of verzuim op het werk. Leen geen geld om schulden af te lossen. En bel niet naar het werk om de ziekmelding door te geven. Uw partner, kind of vriend moet zijn problemen zelf ondervinden en zelf oplossen. Op die manier realiseert degene die verslaafd is zich sneller dat hij iets moet doen om zijn groeiende problemen op te lossen. U beschermt bovendien uzelf.

Denk mee over hulpverlening

Het is voor mensen met een verslaving moeilijk om dit toe te geven, aan zichzelf en aan hun omgeving. Uw partner, kind of vriend zal moeite hebben om hulp te vragen. Denk mee over de mogelijkheden.

Bied perspectief

Uw partner, kind of vriend moet een reden hebben om hulp te zoeken. Een laag zelfbeeld of een sombere toekomst motiveren niet om de stap te zetten. Probeer dus te laten zien dat iemand de moeite waard is en dat een andere levensstijl nieuw perspectief biedt.