Over hasj en wiet

Hasj en wiet maken u high en stoned. Daardoor verandert uw stemming en gedrag. U voelt zich meer ontspannen. Hasj en wiet versterken de stemming waarin u verkeert en beïnvloedt uw waarneming. Dit kan ook niet-prettig zijn, waardoor u onrustig, angstig of paranoia kan worden. Onder invloed van hasj of wiet werkt uw geheugen minder goed. U bent minder goed in staat om te leren. Ook neemt uw reactiesnelheid af. U bent trager.

Hoe werkt hasj en wiet?

De werkzame stof van hasj en wiet is THC. Deze stof werkt op het centrale zenuwcentrum. Het effect van het roken van hasj en wiet is na een paar minuten merkbaar en is tussen 1 en 4 uur nog te voelen. Uiteraard is de duur van de werking ook afhankelijk van de dosering.

Het kan wel 30 dagen duren voor de stof volledig uit het lichaam is verdwenen. Dit komt omdat een deel van de THC in het vetweefsel wordt opgeslagen en langzaam weer wordt vrijgegeven. De periode is bij dagelijkse gebruikers langer dan bij beginners of bij mensen die af en toe gebruiken. Dit komt door opstapeling. 

Risico's van hasj en wiet

  • Hasj en wiet kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn een psychose veroorzaken of verergeren.
  • Het brengt schade aan luchtwegen en longen aan. Dit wordt verergerd als je wiet en hasj vermengd met tabak.
  • Bij het eten van wiet of hasj, bijvoorbeeld in de vorm van spacecake, is de hoeveelheid moeilijker te doseren; het effect wordt onvoorspelbaar. 
     
Meer informatie over hasj en wiet en het gebruik vindt u in het boek Van alcohol tot XTC.