CRA

IrisZorg werkt met de Community Reinforcement Approach (CRA). Het doel van de CRA is dat u weer plezier beleeft aan de gewone en goede dingen in het leven. Het liefst zonder alcohol, drugs of een andere verslaving als gamen of gokken.

Bouwen aan een nieuwe balans

Het idee achter CRA is eenvoudig. U gaat actief aan de slag met doelen gericht op het ontwikkelen van een nieuwe leefstijl die meer belonend is dan het gebruik van alcohol drugs, gamen of gokken. Praktisch houdt dat in dat u leert dat er alternatieven zijn voor het nemen van alcohol en drugs waarmee u in korte tijd verbeteringen in uw leven kunt realiseren. Als dat lukt, wordt u al snel beloond met een positieve ervaring. Die ervaring versterkt uw zelfvertrouwen en motivatie om ook andere zaken aan te pakken. Zo kunt u gaan bouwen aan een nieuwe balans in uw bestaan, waarbij de verslaving geleidelijk naar de achtergrond verdwijnt.

Hoe werkt CRA?

Alcohol en drugs geven vaak op korte termijn een heftig effect; een fijn ontspannen gevoel, een roes of een verlichting van lichamelijke of psychische pijn. Door deze sterke beloningen kunnen mensen afhankelijk worden van deze middelen. Met CRA leert u een nieuwe leefstijl die uiteindelijk meer beloningen opleveren dan het gebruik van middelen. Na verloop van tijd raken uw hersenen hierdoor weer gewend aan minder heftige, normale vormen van beloning.

Stoppen of minderen…

Bij CRA bepaalt u zelf of u wilt stoppen met een middel of wilt minderen. 

Steun uit de omgeving

Familie, vrienden, collega’s. Goede sociale relaties zijn belangrijk. Om samen leuke dingen mee te doen, maar ook om op te terug te kunnen vallen als dat nodig is. Daarom is de CRA behandeling sterk gericht op het herstellen en verstevigen van uw sociale netwerk.  

Meer informatie kunt u lezen in de folder over CRA (zie rechterkolom).