Ouderen en alcohol

Alcohol is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Veel ouderen vinden het gezellig en lekker om af en toe een glaasje wijn, een biertje of een jonge jenever te nemen. Daar is niets mis mee. Maar als ouderen te maken krijgen met ingrijpende veranderingen in hun leven kan sociaal drinken gemakkelijk kan veranderen in probleemdrinken. Denk aan veranderingen als het verdwijnen van werk en sociale contacten, gezondheidsproblemen en verlies of rouw. Eenzaamheid speelt vaak een rol bij probleemdrinken.

Extra risico's

Bij ouderen brengt (te) veel drinken extra risico’s met zich mee omdat het oudere lichaam slechter tegen alcohol kan. Vaak drinken ze al meer dan dertig jaar wat natuurlijk effect heeft op het lichaam. Bovendien werken medicijnen anders onder invloed van alcohol en is er een grotere kans op vallen en botbreuken.
 
Ondanks de grotere risico’s zijn 55-plussers minder geneigd om hulp te zoeken bij een alcoholverslaving. Ze zijn niet gewend om erover te praten en ze schamen zich. Dat is jammer, want er zijn goede behandelmethodes voor verslaving die werken! 

Verslaafd of niet?

Signalen van een alcoholverslaving kunnen zijn dat:
  • u meer of vaker drinkt dan u van plan was
  • of dat u er veel aan moet denken
  • of ontwenningsverschijnselen krijgt als u niet drinkt.
     
Herkent u deze situatie? Of maakt u zich zorgen over iemand die belangrijk voor u is? IrisZorg is er voor iedereen die informatie, hulp of advies nodig heeft op het gebied van verslaving. U bent van harte welkom!