Steffan

Derk uit Apeldoorn, 19
Mila uit Apeldoorn
Bianca uit Apeldoorn, 50
Steffan woont momenteel bij IrisZorg op het Hoogeland in Beekbergen, een voorziening voor dak- en thuisloze mensen. Vanuit die beschermde omgeving en vanuit de bijbehorende rust en de structuur, heeft hij de afgelopen tijd kunnen werken aan zijn herstel. Het gaat nu zo goed met hem, dat hij binnenkort weer zelfstandig gaat wonen.

Steffan: "Gelukkig houd ik nog de begeleiding van IrisZorg, ook als ik straks zelfstandig woon. Het is al een keer mis gegaan en nu wil ik dat het goed gaat. Maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik heb het afgelopen half jaar EMDR-therapie gevolgd en dat heeft me heel goed gedaan. Ik ben van mijn trauma's verlost en hoor geen stemmen meer. Ook heb ik helemaal geen behoefte meer aan drank. Ik wil weer nieuwe dingen doen; ik wil weer muziek maken en optreden.

Veelbewogen leven
Ik heb een veelbewogen leven achter de rug. Toen ik 28 jaar was, zijn eerst mijn oma en daarna in korte tijd mijn vader en mijn moeder overleden. Ik kon absoluut niet omgaan met dat verlies en ben gaan drinken. Op een gegeven moment dronk ik liters wijn en gebruikte ik bier als limonade. Ik had geen werk meer en ben het huis uitgegaan.

Ik ben terechtgekomen in Deventer waar ik 8 jaar heb gewoond. Eerst in de opvang van IrisZorg, later op mezelf. Dat ging op zich best goed: ik dronk bijna niet meer. Maar ik voelde me erg eenzaam, en toen ben ik toch weer gaan drinken. Ik zorgde slecht voor mezelf en maakte de post niet meer open.

Terug naar Het Hoogeland
Na een opname in een verslavingskliniek, kon ik nergens terecht, maar vond ik wel een plekje bij Het Hoogeland. Dat was een fijne tijd. Ik kreeg goede hulp en begeleiding en het ging voor het eerst echt goed met mij. Zo goed, dat ik weer zelfstandig ging wonen in een HAT-woning. Dat heeft 8 jaar geduurd. Ik kreeg een relatie, maar dat liep niet goed, dus toen ging ik toch weer drinken en is het weer misgegaan. Gelukkig kon ik terug naar Het Hoogeland.

Ik woon nu weer 3 jaar bij Het Hoogeland en het gaat goed. Mijn begeleider Jacob houdt me goed in de gaten, en beurt me op als het nodig is. Mijn financiën zijn weer op orde. Verder heb ik gewerkt in het Tuincentrum van Het Hoogeland (onderdeel van Werk&Activiteiten-red). Ik weet nu heel veel over planten, maar ik kon ook weer wennen aan je houden aan afspraken en sociale contacten met collega's. Dat ging zo goed, en nu werk met veel plezier bij Felua in Apeldoorn. Eerst in de productie en nu terug in mijn oude beroep als kantinemedewerker. Mijn stap naar zelfstandig wonen zie ik positief tegemoet. Ik heb mijn leven op orde en ik blijf gelukkig nog even onder de hoede van IrisZorg."
Beekbergen
52