Slaaptraining aan collega’s Sterk in je Werk-week

Vermoeide vrouw

Hoe is jouw nachtrust? Tijdens deze Sterk in je Werk-week gaven wij een slaaptraining aan collega’s van andere organisaties. Verschillende instellingen geven deze week workshops. Wat zijn bijvoorbeeld helpende gedachten als je wakker ligt? Wat kun je verbeteren in je gedrag om beter te slapen? Een van de deelnemers ontdekte dat sinds ze geen hond meer heeft en niet meer wandelt ‘s avonds, slechter is gaan slapen. Met opgefriste kennis gingen de deelnemers naar huis. Wij delen je graag nog een paar tips.

Vier gebieden

Er zijn vier gebieden die je kunt behandelen als je het over slecht slapen hebt:  gedrag, gedachten, medicatie en omgeving

Gedrag gaat bijvoorbeeld over lichaamsbeweging, op vaste tijden naar en uit bed en geen blauwe schermen kijken voor het slapen gaan.

Gedachten: hoe ga je om met piekeren? Heb je stellige meningen over niet slapen? Bijvoorbeeld, als ik slecht slaap functioneer ik niet. Dat roept vervolgens meer spanning op en staat slapen juist in de weg. Hoe buig je dit om tot helpende gedachten zoals, als ik slecht slaap kan ik mijn werk nog steeds prima doen. Ik kan tijdelijk best functioneren op wat uren minder slaap. Met de omgeving bedoelen we dat het stil en donker in je slaapkamer is en medicatie als tijdelijk hulpmiddel.

Ontspannen met een app 

Een tip is een ontspannende activiteit ondernemen in plaats van een inspannende activiteit, twee uur voor je gaat slapen, zoals een rustige avondwandeling en niet gaan sporten of tv te kijken.

Met de VGZ mindfulness coach- app kun je ook goed ontspanningsoefeningen doen. Dit is een gratis app met verschillende ontspanningsoefeningen.