Nieuwe Social Club Doetinchem

Geplaatst op: 31 mei 2017
Wijkcentrum 't Trefpunt
“Je leert socializen”, zegt Henk Schipper van IrisCovery over de Social Club. Wekelijks komen mensen met een verslavingsachtergrond er bijeen, onder meer (ex)cliënten van IrisZorg. Woensdag 31 mei start de Social Club in Doetinchem in wijkcentrum ‘t Trefpunt. De Social Club biedt (h)erkenning en begrip voor mensen die er behoefte aan hebben. Vrijwilligers van IrisCovery begeleiden en ondersteunen hen daarin vanuit hun eigen ervaring met verslaving en verslavingsbehandeling.
“Als je tien jaar niet met de bus bent geweest durf je misschien niet meer. Met de Social Club kun je dat oefenen. We halen je dan bijvoorbeeld eerst een keer op van huis en gaan dan samen wandelen en de volgende keer gaan we samen met de bus.”

Ervaringen opbouwen
Met een clubje van zes of acht mensen maak je in de Social Club onderwerpen bespreekbaar en onderneem je activiteiten. Je oefent sociale vaardigheden in een veilige omgeving. Je deelt je angsten na een (jarenlange) verslaving. Hoe pak je de draad weer op van het dagelijks leven? Hoe ga je om met stigma’s?

“In een groep kwam aan de orde dat het ontvangen van mensen thuis best spannend is. Dat brachten we in de praktijk. Daarbij mag je fouten of blunders maken. Daar is de club voor, dat je veilig ervaringen opbouwt.” De Social Club heeft geen vast format. Iedereen heeft inbreng en de groep kan er een eigen draai aan geven. Je kunt een gastspreker uitnodigen of een uitje organiseren.

Openheid
De benadering is positief, vaak als een positieve Keek op de Week, vertelt Schipper. “Daar borduren we dan op voort. Het is een dynamisch geheel met elkaar.” Voorwaarde is dat mensen nuchter op de Social Club komen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld geen alcohol en drugs hebt gebruikt. “Soms gaat iemand toch weer gebruiken. Ook dat bespreken we met elkaar. Bezoeken we die persoon? We bekijken hoe ieder dat voor zich zou willen.”

De Social Club (gratis) is elke woensdag van 15.00 tot 17.00 uur in wijkcentrum ‘t Trefpunt, Nieuweweg 143 in Doetinchem. Vooraf is er een inloop van 14.00 tot 15.00 uur voor kennismaking en een individueel gesprek. Voor meer informatie, aanmelden of kennismaking: iriscovery@iriszorg.nl.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.