Kun je gedrag controleren door hersenstimulatie?

Geplaatst op: 16 maart 2017
Onze verslavingsarts Maarten Belgers onderzoekt met Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) of hiermee het controlegedrag (zelfbeheersing) kan worden beïnvloed. Kun je hersenen stimuleren om verslaving te verminderen? TMS is een pijnloze behandeling waarbij een bepaald deel van de hersenen wordt gestimuleerd met een magneetveld.
Een aantal gebieden in de hersenen is belangrijk in het controlegedrag. “Door deze delen te stimuleren zou er minder trek kunnen ontstaan”, zegt Maarten Belgers. Zo heeft iemand minder zin in het middel.

TMS wordt al bij depressie toegepast en veelvuldig in Amerika als behandeling gebruikt. Kleine onderzoeken hebben TMS al in verband gebracht met verslaving. Het onderzoek van Belgers is het eerste grote onderzoek dat hij in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum uitvoert.

Verschil met ECT

TMS is heel anders dan elektrotherapie, dat laatste wordt ook bij ernstige depressie als mogelijke behandeling toegepast. Waar TMS maar een klein deel van de hersenen stimuleert, beslaat ECT het hele brein en moet je helemaal onder zeil. En het gaat echt met stroom. “Daar blijven we met TMS verre van en je blijft er volledig bewust bij.”

Tot nu toe onderzoekt Belgers zes mensen. Het komende jaar wil hij nog 24 mannen onderzoeken. Belgers onderzoekt alleen mannen, omdat daar geen hormoonspiegelingen van invloed kunnen zijn. Ze zijn allen rechtshandig en hebben een alcoholafhankelijkheid. “Binnen IrisZorg hebben zeker de helft van de cliënten een alcoholafhankelijkheid. Als dit werkt pakken we meteen 50 procent aan.” Wel moet iedereen die aan het onderzoek begint kortdurend gestopt zijn.

Het onderzoek vindt plaats in Radboud Nijmegen. Een deelnemer hoeft niet per se bij IrisZorg in behandeling te zijn. Het is een ongevaarlijke methode die twee weken duurt, waarin de deelnemer dagelijks de behandeling van 20 minuten ondergaat.

Reacties

monique
 
Hallo, Zou de therapie eventueel kunnen gebruik worden om van sigarettenverslaving af te komen ?
m.molenhuis
 
Hoi, Dat is misschien wel mogelijk, maar helaas kunnen we in dit onderzoek echt alleen mensen met een alcohol afhankelijkheid includeren. Dat komt omdat het heel moeilijk wordt om gegevens naast elkaar te leggen van mensen die aan verschillende middelen afhankelijk zijn, de resultaten van het onderzoek kunnen dan misschien te fraai of juist te somber worden neergezet. Misschien hebben we wel ruimte om dit in de toekomst verder te onderzoeken. Vriendelijke groet, Maarten Belgers

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.