Verslavingsbehandeling levert samenleving miljoenen op

Geplaatst op: 12 december 2016
De behandeling van mensen met een alcohol- of cannabisverslaving levert de samenleving miljoenen op. De kosten voor politie, justitie en gezondheidszorg nemen af en jongeren stoppen minder met school. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van GGZ Nederland, waar IrisZorg bij aangesloten is.
De behandeling die het RIVM heeft onderzocht is de Cognitieve Gedragstherapie (CGT); CRA, waar IrisZorg mee werkt, is gebaseerd op de uitgangspunten van de CGT en daarnaast gebruikt IrisZorg ook veel elementen vanuit de CGT. Mooi dat nu aangetoond is dat de behandeling werkt voor onze cliënten en dat het de samenleving geld oplevert.

De cijfers

De behandeling bij een alcoholverslaving levert per persoon netto 10.000 tot 14.000 euro op over een periode van 10 jaar. Dit betekent 596 miljoen euro bij een jaarlijkse toename van 5000 cliënten. 
De behandeling bij een cannabisverslaving levert de samenleving 9700 tot 13.000 eurp per persoon op over een periode van 10 jaar. Bij een jaarlijkse toename van het aantal cliënten met 750 tot 1500 betekent dit 85 tot 170 miljoen euro. 

Lees meer informatie over het onderzoek op de website van het RIVM. 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.