Verbod op drug 4-FMP

Geplaatst op: 09 december 2016
De drug 4-FMP (wordt ook wel 4-fluoramfetamine of 4-FA genoemd) wordt vanaf 1 april 2017 verboden, omdat het een groot risico vormt voor de gezondheid van de gebruiker. 4-FMP kan leiden tot ernstige hoofdpijnen en schade aan de hart- en bloedvaten en soms zelf tot een hersenbloeding.
Bij de testservice van IrisZorg wordt regelmatig 4-FMP gebracht om te testen.  Naast de uitslag over de samenstelling van het middel geven wij voorlichting over de risico's van 4-FMP en tips om risico's zo veel mogelijk te beperken. De boodschap over de risico's van 4-FMP verandert niet nu het middel op de Opiumlijst komt. Wil je geen risico lopen, dan moet je niet gebruiken. Voor alle nieuwe middelen geldt dat je je eigen proefkonijn bent. 

Lees meer over het verbod op de site van het Trimbos

Wat is 4-FMP? (Trimbos, factsheet 4-FMP, september 2016)
  • De effecten zitten tussen die van ecstasy en amfetamine in. Gebruikers ervaren dat ze meer energie hebben, een verminderd hongergevoel, een eufore stemming en de neiging veel te praten en te bewegen.
  • Ongewenste effecten zijn onder meer verhoging van de hartslag en temperatuur, strakke kaken, misselijkheid, hoofdpijn en angst.
  • Het aantal gebruikers en het aantal gemelde vergiftigingen is in de afgelopen jaren toegenomen.
  • Recente incidenten wijzen er op dat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruik van 4-FMP, waaronder hartproblemen en hersenbloedingen.
  • Veel patiënten hebben 4-FMP gecombineerd met andere drugs of alcohol en van hen is ongeveer 40% matig of ernstig onder invloed. Dat wil zeggen dat zij verminderd of niet meer aanspreekbaar zijn en psychische en lichamelijke complicaties hebben die in enkele gevallen zelfs levensbedreigend zijn.
  • De effecten van 4-FMP gebruik op lange termijn, zoals afhankelijkheid of lichamelijke schade, zijn nog nauwelijks onderzocht.
  • 4-FMP wordt geslikt (gemelde doseringen zijn 75-150 mg) en sporadisch ook gesnoven (dosering 50-75 mg). De effecten treden trager op dan bij ecstasy en amfetamine, met het gevaar dat gebruikers nog een dosis nemen. De effecten kunnen tot wel twaalf uur na inname merkbaar blijven. 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.