Kwaliteit forensische zorg

Geplaatst op: 08 december 2016
Uit een review bij de forensische zorg van IrisZorg bleken twee grote pluspunten: het critirium Ambulant, tenzij en de regie die bij cliënt ligt. Het zijn de zogenoemde parels. Als verbeterpunten: de forensische zorg is kwalitatief te onduidelijk omschreven. Er is nog onvoldoende training en de forensische zorg is bij IrisZorg nog te versnipperd. Te weinig eenheid. Daar gaat IrisZorg dan ook mee aan de slag.

Van oudsher is IrisZorg geen forensische instelling en daar komt het ook uit voort”, zegt Hans Reinder Menkveld van IrisZorg Reclassering en Forensische zorg. IrisZorg richt zich op het aanpakken van verslaving voor een beter leven. “Forensische zorg zou gericht moeten zijn op aanpakken van het delict met als doel om recidive te voorkomen”, licht Menkveld verder toe.

 

Voor een groot gedeelte loopt het parallel. Binnen de forensische zorg moet het uitgangspunt recidive beperking zijn. Hierin hoeft abstinentie niet het doel te zijn. Terwijl reguliere verslavingszorg gericht is op kwaliteit van leven. Menkveld: “In de praktijk zie je dat het hand in hand gaat. De kans dat iemand een delict pleegt is kleiner als die niet verslaafd is, een baan heeft en een partner. Bij forensische zorg blijft de focus toch: eerst delict voorkomen, dan komt kwaliteit van leven.

 

IrisZorg is aangesloten bij het kwaliteitsnetwerk van forensische zorg. Dit is in 2016 opgericht. De verslavingszorginstellingen die forensische zorg leveren, reviewen elkaar. De uitvoerende medewerkers en cliënt bezoeken samen een andere verslavingszorginstelling. Zij stellen aan de hand van een aantal standaarden een rapport op.

 

Het gaat niet om oordelen”, vertelt Menkveld. “Het gaat erom dat je de parels naar boven brengt, zodat andere organisaties daarvan kunnen leren.”

 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.