Onderzoek veiligheid en mogelijke effectiviteit van ibogaïne bij opiaatverslaving

Geplaatst op: 06 juni 2016
Er zijn aanwijzingen dat ibogaïne zou kunnen werken bij mensen met een opiatenverslaving om zo beter van hun verslaving af te komen. Ibogaïne is een natuurlijk product: een stofje uit de wortel van de ibogaplant uit West-Afrika. Maar het gebruik van ibogaïne heeft veel gevaarlijke bijwerkingen, denk aan hartritmestoornissen. IrisZorg heeft daarom samen met de Radboud Universiteit en het Nijmegen Institute of Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA) het initiatief genomen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het gebruik van ibogaïne bij een opiaatverslaving.

Verslavingsarts Maarten Belgers van IrisZorg heeft onlangs de eerste fase, het literatuuronderzoek, afgesloten. Op dit moment is er alleen nog maar dierexperimenteel onderzoek naar de effectiviteit van ibogaïne gedaan.

Hieruit blijkt dat:

  • ibogaïne een krachtig effect heeft: het verminderd de behoefte aan drugs
  • er met name aan het begin van de behandeling de dieren veel lichamelijke stoornissen optreden

Mogelijke effectiviteit ibogaïne onder mensen

Er is nog onvoldoende onderzoek bij mensen gedaan. Daarom is IrisZorg gestart met het onderzoek naar de mogelijke effectiviteit van ibogaine onder mensen. De veiligheid staat voorop, daarom wordt het onderzoek uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving. Het onderzoek zal er vooral op gericht zijn om te onderzoeken of de hunkering (trek) naar heroïne afneemt in de drie maanden na inname van ibogaïne. Het voordeel hiervan zou kunnen zijn dat de aanvullende behandelingen (bijvoorbeeld psychologische behandelingen) beter aanslaan. Tegelijkertijd worden ook de gevaren van de bijwerkingen onderzocht.
Naar verwachting worden de eerste resultaten in het najaar van 2016 bekend.
 
Een overzicht van het dierexperimentele onderzoek van Maarten Belgers is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Translational Psychiatry. 

Hier vindt u de link naar het artikel.

 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.