'Geen doorsnee patiënten'

Geplaatst op: 17 juni 2016
Deze week waren 15 derdejaars studenten Geneeskunde van de Radboud Universiteit te gast bij de afdeling Wonen met verzorging/Meerzorg van De Hulsen (onderdeel van IrisZorg). Frans Meijer, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, organiseerde het bezoek. Hij vertelt waarom het zo belangrijk is dat zorgprofessionals komen kijken bij ons.
"Studenten, maar ook artsen hebben vaak geen idee wat we hier doen, wat onze doelgroep met zich meebrengt, en welke zorg we bieden. De studenten die kwamen kijken staan nog voor een keuze, word ik psychiater, huisarts, chirurg of… ? Vanuit alle disciplines kunnen ze met onze doelgroep te maken krijgen. Pierre Mesker (huisarts verbonden aan de Hulsen) vertelde de studenten daarom over medische zorg voor sociaal kwetsbare mensen zoals dak- en thuislozen en verslaafde mensen. Onze cliënten worden niet door iedereen aardig gevonden, ook niet door medisch specialisten. Het zijn geen doorsnee patiënten en passen zich moeilijk aan in een ziekenhuisomgeving. Ze kampen vaak met een persoonlijkheidsstoornis of zijn verslaafd, ze ruiken niet fris, en zien er verwaarloosd uit. Als arts moet je daar wel mee om kunnen gaan, maar niet iedereen heeft daar altijd zin in. Daarom is het zo belangrijk dat we laten zien wat we doen, en hoe belangrijk medische zorg voor onze cliënten is. Sommige studenten raken daardoor geïnspireerd, en vinden het heel interessant. Of ze worden op zijn minst aan het denken gezet. Dan is ons doel bereikt." 
 
IrisZorg, Wonen met verzorging (Meerzorg)
Meerzorg De Hulsen in Nijmegen biedt een beschermde woonvorm aan dak- en thuisloze mannen en vrouwen met lichamelijke (ouderdoms)klachten. Zij kunnen niet meer voor zichzelf zorgen, maar voelen zich niet op hun gemak in een ‘gewoon’ verzorgingstehuis. Of ze zijn daar niet op hun plaats vanwege psychiatrische problemen of een verslaving. Op de afdeling is dag en nacht begeleiding en verzorging aanwezig. De meeste opnames zijn langdurig.

Hier vindt u meer informatie over De Hulsen.
 

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.