Eerste cliënt haalt IVA-uitdaging '90 dagen geen middelen'

Geplaatst op: 01 april 2016
IrisZorg is enkele maanden geleden gestart met nieuw aanbod in Nijmegen: Intensieve Verslavingsbehandeling Ambulant (IVA). IVA is een groepsaanbod waarbij deelnemers worden uitgedaagd om 90 dagen geen middelen te gebruiken. Frans is de eerste deelnemer die de uitdaging gehaald heeft. "Ik voel me weer mens!"
Frans: "De IVA heeft me gewoon heel erg geholpen, ik voel me weer eens mens. Ik ben nu al een aantal maanden abstinent van alcohol, en voel me heerlijk. Ik heb mijn scootmobiel niet meer nodig, voel me fit, en ben zelfs drie dagen per week aan het werk bij een zorgboerderij. Het wennen aan een structuur is fijn als opstap naar dagbesteding. Voor mij is het zo, dat wanneer ik ergens in wil blijven geloven, ik er elke dag mee bezig moet kunnen zijn. Deze mogelijkheid heeft de IVA mij gebracht. Ik vond het ook heel fijn dat ik gesteund werd door de groep, en ik ook andere deelnemers kon steunen. Ik ben nu heel trots, en loop weer met opgeheven hoofd door mijn dorp."

Ook het IVA-team in Nijmegen is enthousiast over de behaalde resultaten. IrisZorg gaat IVA in de toekomst ook aanbieden in andere regio’s.

Wat is IVA?
Intensieve Verslavingsbehandeling Ambulant (IVA). IVA is bedoeld voor cliënten met verslavingsproblematiek die - voor een bepaalde tijd - geen middelen willen gebruiken. Wanneer ze meedoen aan de IVA worden ze uitgedaagd om 90 dagen geen middelen te gebruiken (met uitzondering van nicotine en voorgeschreven medicijnen). Zij komen vier keer per week  samen met andere cliënten in een groep, onder leiding van ambulant behandelaren (het IVA-team). Naast de vier dagen contact in de groep kunnen ze op de andere drie dagen gebeld worden ter ondersteuning, ook in het weekend. Op die manier is er elke dag contact. In die 90 dagen werken ze aan persoonlijke doelen die helpen bij hun herstel, bij het verhogen van kwaliteit van leven en het vergroten van hun eigenwaarde.

Naam en foto zijn fictief

Reacties

Peter
 
De IVA heeft er in hoge mate toe bijgedragen dat ik 9 maanden abstinent kon blijven van alcohol. Na een uitglijder ben ik weer twee dagen per week aanwezig in de groep. Ik ondervind veel steun van het IVA-team. Ondanks mijn schaamte voor de uitglijder kon ik probleemloos en zonder rancune van het team weer meedraaien binnen de groep. Dank voor de goede zorg.

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.