Jongere Jeugdkliniek Tiel in het nieuws met verhaal social media verslaving

Geplaatst op: 20 november 2015
Vandaag vertelden Judith Hermes (psycholoog Jeugdkliniek IrisZorg in Tiel) en jongere Johan (niet zijn echte naam) over verslaafd zijn aan social media in landelijke media. Dit naar aanleiding van een persbericht van het CBS dat vandaag verscheen, waarin geconcludeerd werd dat 1 op de 6 jongeren zegt verslaafd te zijn.
Judith: “Wij spreken van een verslaving bij een jongeren wanneer social media hun leven gaan beheersen en er daardoor problemen ontstaan. Bijvoorbeeld op school of werk, er is veel ruzie thuis, de jongeren besteden minder tijd aan vrienden, hobby's, ze slapen slecht, enz. Wij helpen de jongeren – en hun ouders of verzorgers – met een intensieve poliklinische behandeling waarbij we aan de slag gaan met de verslaving, maar ook met alle problemen die hiermee samenhangen. In enkele gevallen zijn de jongeren zo erg verslaafd dat een (korte) klinische opname nodig is.”

Johan – op dit moment opgenomen in de Jeugdkliniek – vertelde dat hij soms wel 18 uur per dag op internet zat en bezig was met social media: “Facebook, gamen, chatten, filmpjes kijken. Ik besteedde hier zoveel tijd aan dat ik al mijn vriendschappen in real life kapot heb laten gaan. Daar wil ik andere jongeren heel graag voor waarschuwen, dat ze het niet zover laten komen. Echte contacten zijn veel belangrijker, ook kletsen met je moeder!”

De Jeugdkliniek in Tiel neemt jongeren op uit het hele land. Heeft u vragen naar aanleiding van het bovenstaande? Bel 088-606 1600 of mail naar info@iriszorg.nl.

Voor mensen die de uitzendingen met Judith en Johan graag terugluisteren/kijken.

Radio 1: http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2015-11-20/18:00 (start minuut 24:29)
NOS-zes-uur-journaal: http://nos.nl/uitzending/10474-uitzending.html (start minuut 6:26)
NOS-acht-uur-journaal: http://nos.nl/uitzending/10478-uitzending.html  (start minuut 19:11)

Reageren

Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Het zal uitsluitend worden gebruikt om eventuele vragen te beantwoorden.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.